ŠTA SE ČEKALO

Ovog ljeta kreću radovi na pruzi Hrasnica – Ilidža: Odobrena sredstva u iznosu od 25 miliona eura

Naručili smo 15 novih tramvaja, a u planu je nabavka još osam-devet, kazao je Šteta

Šteta: Rok je 18 mjeseci. Printscreen

Piše: Eldar Abaz

18.4.2023

Projekt izgradnje pruge kojom bi se povezale Ilidža i Hrasnica dobio je saglasnost od Vlade Kantona Sarajevo još 2019. godine, a tada je bilo predviđeno da se osiguraju sredstva u iznosu od 46 miliona KM.

Međutim, od 2019. godine se nije nazirao početak radova te su tek u februaru ove godine zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar finansija i trezora Zoran Tegeltija i predsjednica Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odile Renaud-Baso (Basso) potpisali ugovor o zajmu između BiH i EBRD-a za projekt izgradnje tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica vrijedan 25 miliona eura. 

Još ništa

Od 2019. godine pa sve do danas, koliko se potezalo pitanje ovog projekta, nije urađeno ništa.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta je tada istakao da je projekt u eksternoj reviziji i da će biti vraćen kako bi se ustanovile tačne cifre koje su potrebne za početak izvođenja radova.

Tek 2022. godine ministar Šteta je rekao da je dogovoreno ko će biti izvođač radova te da izgradnja pruge do Hrasnice neće više biti legenda.

U nedavnoj izjavi za medije je istakao da radovi počinju ovog ljeta te da je rok za njihovo izvođenje 18 mjeseci.

- Tu smo odabrali izvođača, u naredne dvije sedmice bit će prvi radni sastanci s izvođačem, a nakon toga ide potpisivanje ugovora - kazao je Šteta.

Novi tramvaji

Da bi pruga bila potpuno funkcionalna, potrebno je osigurati i nove tramvaje. Kako je saopćeno, Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo razmatra odluku o kupovini novih tramvaja. Ovogodišnjim budžetom planiran je novac za ovu namjenu te postoji mogućnost kupovine između pet i deset novih tramvaja.

I u ovom slučaju riječ je o sredstvima koja bi bila osigurana kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj, što je bio slučaj prilikom kupovine 15 novih tramvaja švicarskog proizvođača „Stadler“, koji su koštali 34 miliona eura.

- Naručili smo 15 novih tramvaja. U planu je nabavka dodatnih osam-devet, a cilj je da 2025. godine imamo 50 tramvaja, 25 novih plus 25 postojećih. Danas ih imamo samo 16 - rekao je Šteta u izjavi za medije.

Izgradnja pruge zahtijeva i nova stajališta, kojih će biti 20, tačnije deset s jedne i deset s druge strane.

Povezivanje s Vogošćom

Nabavljeno je 25 novih trolejbusa, ali se radi na tome da se raspiše konkurs za nove nabavke, tačnije njih još 10. Razlog nabavke novih trolejbusa jeste izgradnja trolejbuske linije za Vogošću, koja je još u fazi razrade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.