SAOPĆENJE

Za nove generacije: Vlada KS obmanjuje javnost već u prvim koracima

Naše političko djelovanje bit će svakako usmjereno na konstruktivne kritike i približavanje Vlade KS ciljevima dogovorenim u sporazumu osmorke

Pokret "Za nove generacije": Vladi Kantona Sarajevo dajemo šansu da u narednih 100 dana dokažu da griješimo. Pokret "Za nove generacije"

A. O.

30.3.2023

Politički pokret “Za nove generacije”, kao dio osmorke, od jučer i zvanično odlazi u opoziciju u Skupštini Kantona Sarajevo.

Kako navode u svom saopćenju, to nikako ne znači da se neće nastaviti pridržavati potpisanog sporazuma čiji raskid se nikada zvanično nije desio.

- Međutim, formiranje Vlade Kantona Sarajevo bez jasnog i transparentnog plana aktivnosti, bez poštovanja spomenutog sporazuma i bez konkretnih i jasno definisanih aktivnosti koje će uslijediti, pokret “Za nove generacije” ne može podržati, jer bi bilo u suprotnosti s prethodno dogovorenim stavovima i preuzetim obavezama.

Zahvaljujemo se našim partnerima što su prepoznali naše amandmane koje smo uputili još u toku Nacrta budžeta Kantona Sarajevo za 2023. godinu i što su gotovo sve uvažili i prezentirali kroz Prijedlog budžeta Kantona Sarajevo. Prijedlog budžeta Kantona Sarajevo uvećan je za više od 250 miliona KM u odnosu na Nacrt, što nam daje za pravo da sumnjamo u mogućnost njegovog izvršenja, pa se s razlogom pribojavamo da su usvojeni amandmani samo stavke na papiru za čije izvršenje neće biti dovoljno novca. Vladi Kantona Sarajevo dajemo šansu da u narednih 100 dana dokažu da griješimo. No, bez obzira i na to ostaje pitanje zašto taj novac nije bio prikazan u fazi Nacrta budžeta Kantona Sarajevo i da li je na ovaj način obmanjena javnost kroz proces javne rasprave?

Naše političko djelovanje bit će svakako usmjereno na konstruktivne kritike i približavanje Vlade Kantona Sarajevo ciljevima dogovorenim u sporazumu osmorke, kao i stvarnim potrebama naših sugrađana – navode u svom saopćenju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.