BJEŽE OD ZAKONA

Pravni stručnjak Vlado Adamović za "Avaz": Srbija treba suditi zločincima koji su pobjegli iz BiH

Biološki sat se ne može zaustaviti, umiru i svjedoci i okrivljeni

Adamović: Ustupanje predmeta. Avaz

Alen Bajramovic

17.3.2023

Desetine pravomoćno osuđenih ili optuženih ratnih zločinaca bijegom u Srbiju pokušavaju izbjeći izrečene kazne i vlastitu odgovornost pred zakonom, čak i za najteže krivično djelo – genocid.

Nakon što je Haški tribunal okončao procesuiranje osumnjičenih za zločine, a države regiona ih svojim zakonskim propisima zaštitile od izručenja, ratni zločinci se više i ne kriju, ne mijenjaju identitete i ne prerušavaju, pa u Srbiji pišu knjige, gostuju u programima medija, tumače događaje u kojima su nečasno sudjelovali i bave se biznisom, medicinom, muzikom…

Ostati nekažnjeni

Zbog trenutne pasivnosti institucija zločini bi mogli ostati nekažnjeni. Poznati advokat i bivši sudija Suda BiH Vlado Adamović kaže da se biološki sat ne može zaustaviti i da umiru i svjedoci i okrivljeni.

Slična pravila

- Prvi način je da se napravi sporazum između Srbije i BiH i da se taj problem riješi. Međutim, problem je da niko neće da pravi sporazume te vrste kad su ratni zločini u pitanju. I kad je napravljen s Hrvatskom, isključeni su ratni zločini. To je princip država kojeg se u međunarodnim odnosima pridržavaju - kazao je Adamović.

Slična pravila važe u Srbiji, Hrvatskoj i BiH, pa u situaciji kada države ne izručuju osumnjičene za zločine, preostaje ustupanje predmeta.

- Da naši organi ustupe predmete i da se sudi tamo gdje počinitelji žive. Problem s oštećenima koji trebaju ići tamo može se prevazići na način da svjedoče putem videolinka. To je najpribližnije realno mogućem - istakao je Adamović.

’Usložnjena’ procedura

Na naš upit o procesu protiv Tomislava Kovača, ratnog ministra unutrašnjih poslova RS, a koji se trenutno nalazi u Srbiji, Tužilaštvo BiH je odgovorilo da će, u saradnji s Međunarodnim rezidualnim mehanizmom i Tužilaštvom za ratne zločine Srbije, tražiti način da se on procesuira, jer je ustupanje njegovog predmeta usložnjeno budući da se tereti za genocid.


Kovač: Mora se procesuirati. Printscreen

- Slažem se, ali to je problem koji tužilac mora riješiti. Kao što je vaš problem što morate napraviti kompliciran članak, ili doktora koji mora uraditi kompliciranu operaciju. Ne možete se pravdati time što je nešto komplicirano da to ne uradite - istakao je Adamović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.