DJEČJI DOPLATAK U BPK

Roditelji ogorčeni zbog kašnjenja, iz Centra najavljuju isplate

Bez ove naknade većina ih, pogotovo u periodu kad nema naznaka da će se cijene vratiti na nekadašnji nivo, jedva preživljava

Nezadovoljstvo u BPK zbog doplatka. A. Bajramović

Alen Bajramovic

10.3.2023

Dio roditelja djece s pravom na dječji doplatak okupio se danas ispred Centra za socijalni rad BPK Goražde, kako bi iskazao nezadovoljstvo zbog činjenice da su isplate zaustavljene već pet mjeseci. Bez ove naknade većina ih, pogotovo u periodu kad nema naznaka da će se cijene vratiti na nekadašnji nivo, jedva preživljava.

- Suprug radi, ali opet je teško. Djeca trebaju u predškolsko i u školu i teško je baš. I dok je bio 29 maraka značilo nam je mnogo za dvoje djece. Sad ovo što nas zezaju nije dobro, jer pet mjeseci nije malo - kaže Selma Kadrić.

Čisti bezobrazluk

- Teško je, ne samo meni već svim majkama. Ovo je čisti bezobrazluk. Jednom po jednom rješenja stižu, a do Sarajeva nikada došla nisu. Dječji doplatak je bio 29, povećan je na 43, a sad su rekli da će biti 113 KM - dodaje Denisa Efendić, nezaposlena samohrana majka tri kćerke.

Usvajanjem Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH ovo pravo je od 1. jula prošle godine na jedinstven način uređeno na nivou entiteta. Iz Centra za socijalni rad najavljuju početak isplata do kraja marta, do kada bi trebali biti obrađeni svi zahtjevi.

Složen postupak

- Vrlo je složen postupak jer se sva dokumentacija pribavlja po službenoj dužnosti, pa smo uslovljeni od drugih organa. Blagovremeno smo počeli prikupljati zahtjeve, ali od nekih organa i po dva mjeseca smo čekali pojedine akte – kazala nam je direktorica Mediha Jašarević – Hodžić.

Ostvarivanje prava ovisi od prihodovnog cenzusa porodice, koji ne može biti veći od 217 KM po članu, a u koji se ubrajaju svi prihodi, čak i alimentacija ili naknada za nezaposlene. Umjesto dosadašnjih 520, očekuje se da broj korisnika prava na dječji doplatak u BPK Goražde sada bude oko 1.000.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.