SARAJEVO

Krišto s ministrima vanjskih poslova Austrije i Italije: Tema evropski put BiH

Informisala je ministre o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, posebno o procesu uspostave vlasti na svim nivoima

Krišto i evropski ministri. VM BiH

S. S.

10.3.2023

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je danas u Sarajevu s ministrom za Evropu i međunarodne poslove Republike Austrije Aleksanderom Šalenbergom (Alexander Schallenberg) i zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije Antoniom Tajanijem o evropskom putu BiH.

Predsjedavajuća Krišto je izrazila zahvalnost i zadovoljstvo posjetom ministara prijateljskih evropskih zemalja koje pružaju kontinuiranu podršku Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu. Istakla je spremnost Bosne i Hercegovine za jačanje institucionalnih, privrednih, odbrambenih, sigurnosnih i kulturnih veza s Austrijom i Italijom, čime bi se Bosna i Hercegovina približila evropskoj porodici naroda.

Informisala je ministre o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, posebno o procesu uspostave vlasti na svim nivoima, i iskazala uvjerenje da će se taj proces ubrzo okončati, kako bi se energija usmjerila na reformske procese u vezi s evropskim integracijama. Naglasila je da su prioriteti Vijeća ministara BiH, u skladu s nadležnostima, ispunjenje 14 evropskih uslova u vezi s daljnjim integracijskim iskorakom naše zemlje. Istakla je da je važna karika u lancu stabiliziranja unutarašnjopolitičkih prilika izmjena izbornog zakonodavstva, provođenje odluke Ustavnog suda BiH i svih presuda Europskog suda za ljudska prava.

Krišto s Šalenbergom i Tajanijem. VM BiH

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.