POLOŽENO CVIJEĆE

Obilježen Dan oslobođenja Goražda i sjećanja na žrtve

Čast nam je da smo na ovom svetom mjestu žrtvovanja, rekla je Šrkinjar-Tvrz

Goražde - Avaz
Goražde - Avaz
Goražde - Avaz
Goražde - Avaz
Goražde - Avaz
+5
Alen Bajramovic

26.1.2023

Polaganjem cvijeća ispred spomen obilježja i bacanjem ruža u Drinu obilježena je godišnjica prvog oslobođenja Goražda i Dan sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu, u kojem je na prostoru Gornjeg Podrinja zvjerski ubijeno više od 8.000 civila. 

Ulaskom u grad 26. januara 1942. godine partizanske jedinice su prekinule četnički pokolj nad muslimanskim stanovništvom.

Pobijedila ljubav 

- Čast nam je da smo na ovom svetom mjestu žrtvovanja. Postoji puno mjesta na kojima je izvjesno vrijeme pirovala mržnja naci-fašističke ideologije, ali pobijedila je ljubav, ljubav prema domovini. Mržnja je zlo i tama, a ljubav je svjetlost i život – kazala je članica delegacije SUBNOR-a Slovenije Valerija Šrkinjar-Tvrz, partizanka, novinarka i književnica.

Na ljudima je da biraju hoće li na obalama rijeka graditi mostove ili će one biti provalija, kazao je predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić, podsjetivši da se naivno vjerovalo da je sa partizanskim pobjedama u Drugom svjetskom ratu zločinima došao kraj.

Mali fireri 

- Moramo učiti prepoznavati nove oblike fašizma koji nam je danas, da se ne lažemo, ušao i u organe vlasti do najvišeg nivoa. Mi do jučer, danas i iz Predsjedništva imamo neofašističke poruke. Nema više ni Hitlera, ni Musolinija, ni Draže, ni Ante, a mi često na našim okupljanjima bijemo Titove dobijene bitke, a oko nas niču novi mali fireri. Hajdemo se osnažiti i ići u bitke protiv današnjih firera – istakao je Đulić.

U programu obilježavanja učestvovali su učenici Osnovne muzičke škole „Avdo Smailović“, Mreže vijeća učenika srednjih škola i Amaterske pozorišne scene Centra za kulturu iz Goražda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.