NAROD I PRAVDA

Ademović: Na nivou države je prije svega odgovornost i vrlo su komplikovane procedure i procesi

Po završetku provjere kandidata predloženih za novi saziv Vijeća ministara BiH može zakazati sjednica Predstavničkog doma parlamenta BiH

Ademović: Na nivou države je prije svega odgovornost. TVSA

E. A.

13.1.2023

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i zamjenik predsjednika Naroda i pravde Kemal Ademović govorio je o interesima Osmorke, navodeći šta može da se uradi na državnom nivou, ali i o formiranju vlasti na svim nivoima.

Komentirao je i to kako se po završetku provjere kandidata predloženih za novi saziv Vijeća ministara BiH može zakazati sjednica Predstavničkog doma parlamenta BiH na kojoj se može izvršiti imenovanje kandidata.

Također, dotakao se i mogućnosti rada na projektima kada ste stranka ili stranke na vlasti.

- Prije svega, kada je u pitanju nivo državne vlasti, s obzirom da je budžet negdje oko milijardu, a koji se troši na plaće i troškove, nema tu nekog prostora za mogućnosti ozbiljnijih i zahtjevnijih projekata. Na nivou države je prije svega odgovornost i vrlo su komplikovane procedure i procesi, a odnosi su još komplikovaniji - istakao je Ademović gostujući u programu TV Sarajevo.

Skupštinski zastupnik i zamjenik predsjednika NiP-a istakao je važnu dimenziju formiranja vlasti na državnom nivou na kojem nema toliko prostora za rad na projektima, koliko ima za definiranje političkog kursa države u narednom mandatnom periodu.

- Jasno je da će sve "projekte" u budućnosti zapravo raditi entitetske vlasti, što je bez obzira na drugačije tvrdnje, posebno problematično u kontekstu projekata koje namjerava raditi manji bh. entitet, jer će Vijeće ministara na prijedloge RS-a onda samo davati saglasnosti pa će se na taj način opravdati "uloga države" u djelovanjima entiteta prije no što se riješe ključna pitanja poput onoga države imovine - navodi Ademović u gostovanju

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.