POSJETE

Forto i Ćudić otputovali u Kijev: Sastali se sa ukrajinskim zvaničnicima

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, ovo je prva posjeta bh. zvaničnika ovoj zemlji

Sabina Ćudić i Edin Forto. NS

A. O.

30.8.2022

Premijer Vlade Kantona Sarajevo i lider Naše stranke Edin Forto danas je doputovao u Kije sa stranačkom kolegicom i zastupnicom u Parlamentu Federacije BiH Sabinom Ćudić.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, ovo je prva posjeta bh. zvaničnika ovoj zemlji.

Oni su jutros stigli u Kijev nakon 15-satnog putovanja vozom kroz Ukrajinu. Danas su se sastali sa zvaničnicima ukrajinske Vlade. 






Edin Forto. NAŠA STRANKA

Nakon 15-satnog putovanja vozom kroz Ukrajinu, jutros su stigli u Kijev, gdje će se odmah sastati sa zvaničnicima u vladi Ukrajine.

- Šest mjeseci je prošlo od pohoda ruskih tenkova na Kijev. Državni vrh BiH morao je posjetiti Ukrajinu. Nažalost, to se nije desilo. Naivno je misliti da sudbina Ukrajine nije povezana sa odnosima snaga na zapadnom Balkanu i unutar BiH, gdje otvoreno djeluju Putinovi poslušnici i prijete otcjepljenje - izjavio je Edin Forto.

Federalna zastupnica Sabina Ćudić ističe kako su u Ukrajinu otputovali kako bi iskazali podršku toj zemlji koja je pod agresijom Rusije.

Sabina Ćudić. NAŠA STRANKA

- Kao prvi bh. zvaničnici u posjeti napadnutoj Ukrajini, tu smo ne samo da iskažemo podršku za odbranu Ukrajine i Evrope od ruske agresije, već i da pozicioniramo BiH kao zemlju itekako važnu za evropsku sigurnost i zemlju koja mora učestvovati u donošenju odluka u Briselu. To je naša poruka i evropskim zvaničnicima sa kojima boravimo u Ukrajini: ustupci bh. nacionalistima, ustupci su Putinu - kaže Ćudić.

Zaključili su da se borba za BiH ne vodi se samo u BiH, već i u Berlinu, Briselu, Londonu, Vašingtonu (Washingtonu), ali i u Kijevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.