NA DANAŠNJI DAN

29 godina od stravičnog stradanja Bošnjaka u selu Lazine kod Novog Travnika: Niko nije odgovarao

Najviše bih volio da mladi, kao što sam ja, znamo šta se dešavalo, jer ako zaboravimo šta se dešavalo u prošlosti može se ponoviti i u budućnosti, rekao je Salko Mehmedović

Piše: S. S.

29.6.2022

Spomenik Bošnjacima stradalim u selu Lazine. AVAZ

Na današnji dan 29. juna 1993. desio se zločin na Lazinama. Tog 29. juna 1993. je Hrvatsko vijeće odbrane napalo selo Lazine sa svim mogućim oružjem, a za odbranu sela mještani su imali nekolicinu pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine slabo naoružanih. 

Tokom napada, protjerano je i zapaljeno cijelo selo, a mučki je ubijeno 11 osoba na najsvirepiji mogući način. U napadu i progonu HVO-a na sela Lazine i Rankovići najstarija osoba koja je ubijena je imala 58 godina, dok je najmlađa žrtva bio Omeragić Mevludin koji je imao samo 15 godina. Ubijene osobe su, zbog tadašnje situacije, morale biti ukopane na mezarju u susjednom selu Trenica.

Ubijeno 11 Bošnjaka

Veći dio protjeranih stanovnika se vratio na svoja ognjišta nakon rata. Za zločine nad Bošnjacima Lazina i Rankovića još uvijek niko nije procesuiran i još uvijek niko nije odgovarao. 

Oni koji su preživjeli ovaj progon i porodice ubijenih pozivaju nadlažne da kazne zločince i odgovorne.

Tada su ubijeni: Omeragić (Alije) Alija - 50 godina, Mehmedović (Sulje) Almir - 21 godina, Omeragić (Mehe) Alija - 37 godina, Omeragić (Smaila) Mustafa - 30 godina, Omeragić (Mustafe) Bećir - 58 godina, Omeragić (Besima) Besim - 30 godina, Omeragić (Mehe) Sulejman - 23 godine, Omeragić (Mustafe) Smail - 54 godine, Omeragić (Bećira) Ejub - 31 godinu, Omeragić (Sefira) Enver - 26 godina i Omeragić (Mehmeda) Mevludin - 15 godina.

Stravičan zločin

Obilježavanje manifestacije povodom ovog stravničnog napada se održalo 19. juna.

O značaju obilježavanja ovog stravičnog zločina za portal "Avaza" govorio je Salko Mehmedović, mještanin ovog mjesta:

- U tom selu se desio stravičan zločin. U njemu je stradao moj rođak Almir Mehmedović. Obilježilo smo ovo prije 10 dana jer je bila nedjelja, pa da bi bilo moglo više ljudi da dođe. Najviše bih volio da mladi, kao što sam ja, znamo šta se dešavalo, jer ako zaboravimo šta se dešavalo u prošlosti može se ponoviti i u budućnosti. 

Obilježavanje godišnjice stravičnog stradanja Bošnjaka u selu Lazine 19.6.2022.. PREPOROD

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.