DOM NARODA BIH

Miletić predložio da se na dnevni red uvrsti pomoć u sanaciji od poplava, delegati odbili

Nikola Špirić je rekao da je riječ o parcijalnim rješenjima, jer su štetu preživjele i općine u RS-u, kao što su to Dubica i Bosanski Novi

Zlatko Miletić: Najmanje 4 općine su preživjele veliku štetu. A. KUKIĆ

Piše: S. S.

15.6.2022

Delegat Zlatko Miletić je na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH predložio da se na dnevni red uvrsti pomoć općinama koje su u petak preživjele štetu u poplavama što su delegati odbili.

Za je glasalo 7 od 14 prisutnih delegata, što nije bilo dovoljno.

- Najmanje četiri općine su preživjele veliku štetu zbog padavine 10. juna, a prije svega mislim na općine Žepče, Tešanj, Kakanji i posebno Čelić. Zamolio bih Vas da u tom smislu reagujemo. Zloupotrijebio bih prisustvo ministra finansija Bevande, oni danas imaju sjednicu Vijeća ministara, pa ne bi bilo loše da se u tom smislu reaguje. U tom kontekstu predložit ću tu tačku dnevnog reda. Općini Čelić je budžet nešto više od 3 miliona, a šteta iznosi više od 8 miliona.

Ukazao je i na štetu vezano za stoku, pčelare i malinare.

- Ovom prilikom se zahvaljujem susjednim općinama Bijeljina, Brčko distriktu i čak i općini iz Sarajeva Stari grad koje su pomogle Čeliću. Prijedlog glasi da se donese zaključak da se zaduži Vijeće ministara BiH da se donese odluka o dodjeli iz akumuliranih sredstava iz budžeta institucija iz 2020. godine, radi sanaciji ublažavanja šteta od poplava.

Nikola Špirić je rekao da je riječ o parcijalnim rješenjima, jer su štetu preživjele i općine u RS-u, kao što su to Dubica i Bosanski Novi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.