SAOPĆENJE

Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa": Zahvaljujemo se Tužilaštvu i savjetnici UN-a na profesionalnim reakcijama

Sa predstavnicima savjetnice UN-a generalnog sekretara smo održali niz veoma produktivnih i ohrabrujućih sastanaka, poručili su

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa. ARHIV

A. O.

13.5.2022

Iz Udruženja "Žrtava i svjedoka genocida", Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" oglasili su se nakon njihovih dopisa upućenih predstavnicima UN-a i Međunarodnom Krivičnom Sudu u Den Hagu, te odgovora kojeg su dobili od njih, ovim putem žele zahvaliti Tužilaštvu ICC i Savjetnici UN-a generalnog sekretara za prevenciju genocida na blagovremenim i profesionalnim reakcijama, asistencijama i odgovorima koje im pružaju u pogledu njihovih izvještaja za prevenciju genocida. 


Prikupljanje dokaza

- Naš Izvještaj iz avgusta 2019. godine o mogućem ponavljanju genocida u BiH i njihovim planerima i organizatorima je shodno UN akcionom planu upućen UN i Savjetnici generalnog sekretara UN za prevenciju genocida, a kopija na znanje tužiocu Međunarodnog krivičnog suda – ICC.

ICC u ovoj fazi naše prijave nas je obavijestio da je potrebno da nastavimo sa prikupljanjem novih dokaza i da Međunarodni krivični sud upravlja Rimskim statutom, koji Sudu povjerava vrlo specifičnu i pažljivo definiranu nadležnost, te da su potrebni novi i dodatni dokazi, što ćemo u narednom periodu i pokušati osigurati.


Nastaviti saradnju

Sa predstavnicima Savjetnice UN-a generalnog sekretara smo održali niz veoma produktivnih i ohrabrujućih sastanaka. 

Obavještavamo javnost da ćemo nastaviti saradnju sa međunarodnim institucijama za prevenciju i kažnjavanje genocida, te pozivamo državne institucije da nam se u nastupajućem periodu odazovu na naše zahtjeve i upite kako bismo na najbolji način kompletirali naše izvještaje protiv onih koji ugrožavaju mir i sigurnost svih nas u BiH - poručili su iz ovog Udruženja. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.