"TO JE NEDOPUSTIVO"

Bramerc: Glorifikacija osuđenih ratnih zločinaca raširenija sad nego ranije

Političari uspostavljaju pseudo-naučne komisije kako bi ponovo napisali historiju opsade Sarajevo za političke poene, istakao je

Serž Bramerc. N1

H. J. I. - Al. B.

5.4.2022

Serž Bramerc (Serge Brammertz), glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, kazao je kako je zastrašujuća istina o tome šta su Sarajevo i njegovi građani preživjeli dokumentovano na desecima hiljada papira sudskih spisa, koje su dostupne svima preko ICTY informativnog centra. Ipak i poslije 30 godina, naglasio je Bramerc, ima onih koji negiraju, relativiziraju i minimiziraju ove utvrđene činjenice.

- Političari uspostavljaju pseudo-naučne komisije kako bi ponovo napisali historiju opsade Sarajevo za političke poene. Građanima Sarajeva se govori da su to sami sebi napravili. Glorifikacija osuđenih ratnih zločinaca je raširenija sad nego ranije. To je nedopustivo - poručio je Bramerc. 

U nastavku je istakao da je opsada Sarajeva jedan od najmračnijih trenutaka u modernoj historiji. 

- Tako flagrantno kršenje zakona ratovanja koje je uzrokovalo strašne patnje nije se moglo zamisliti samo nekoliko decenija nakon terora Drugog svjetskog rata – kazao je Bramerc.


Patnja civila bila namjerna

Prisjetio se slika smrti i uništenja, kojima je svjedočio kao mladi tužilac u Belgiji, koje su ga podsjetile na očeve i djedove priče o Drugom svjetskom ratu, koje su se ponovile u BiH, a danas u Ukrajini.

- Sarajevo sa svojom historijskom, vjerskom i kulturnom raznolikošću je simbol multietničkog života. Ovaj grad je bio antiteza ratnoj politici etničke isključivosti. Mjesta poput Vijećnice uništena su kao sredstvo kulturnog nasljeđa grada. Ono što je bilo napadnuto je duša grada - rekao je Bramerc.

Tri i po godine su građani Sarajeva granatirani, izloženi snajperskom djelovanju, politici širenja terora, a narod je prošao kroz težak period patnje. Bramerc podsjeća da je prvi slučaj koji je procesuiran pred Međunarodnim tribunalom bio vezan upravo za opsadu Sarajeva, te da su snage bosanskih Srba svakom građaninu Sarajeva nametale spoznaju da su izloženi riziku smrti od koje ne mogu pobjeći.

- Naši tužioci su dokazali da patnje civila nisu bile slučajne, već da je to bila namjera – naglasio je Bramertz.


Desetine hiljada strana sudskih spisa

Strašna istina o sudbini Sarajeva i njegovih stanovnika dokumentirani su na desetinama hiljada strana sudskih spisa, koji su danas dostupni svima.

On je pozvao da budućnost bude u fokusu.

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma Karmel Agius (Carmel) kaže kako "neki optužuju ICTY za destabilizaciju regiona".

- Uprkos tom revizionizmu, moramo biti snažni. Tragično je da revizionizam prihvataju političke vođe - naveo je Agius.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.