MAĐARSKI ŠEF DIPLOMATIJE

Sijarto: Prestanite u EU razgovarati o Dodiku

Evropskim političarima bi bilo prijeko potrebno da mnogo bolje razumiju situaciju na Balkanu, ocijenio je Sijarto

Milorad Dodik i Peter Sijarto u Mostaru. N1

H. J. I.

5.4.2022

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izrazio je kako mu je veliko zadovoljstvo i čast što se sastao sa mađarskim šefom diplomatije Peterom Sijartom (Szijjarto) u Mostaru.

Tom prilikom Dodik je čestitao njemu i premijeru Viktoru Orbanu pobjedu na izborima u Mađarskoj. Član Predsjedništva je zaključio kako je Orbanova pobjeda veoma važna i za manji bh. entitet.


Mir i stabilnost

- Danas smo potvrdili da ćemo realizovati sve stare dogovore, ali i raditi na realizaciji novih. Zahvalan sam Mađarskoj na onom što čine za mir na Balkanu i razumjevanje situacije. Hvala Sijartu na posjeti Mostaru i mislim da je ovo put u pravom smjeru - zaključio je Dodik.

Szijjarto je istakao kako Mađarska vodi odgovornu dobrosusjedsku politiku.

- Nama je u interesu da na zapadnom Balkanu vlada mir i stabilnost. Tačno znamo da su za to potrebi ekonomski uslovi. Stoga smo odlučili da preduzmemo jedan ozbiljan program ekonomskog razvoja u Bosni i Hercegovini, ali i u RS. I taj će se program provesti na osnovu razgovora sa predsjednikom (Dodikom). Već ovog mjeseca će biti raspisan konkurs vezan za ovaj program - naveo je mađarski šef diplomatije.


Mađarska protiv politike sankcija

Peter Sijarto je kazao kako će u prvom krugu ovog programa biti osigurano 30 miliona eura.

Na kraju je istakao kako je Mađarska protiv politike sankcija te je poslao poruku evropskim političarima kako da bolje razumiju situaciju u Bosni i Hercegovini.

- Želim razjasniti da na zapadnom Balkanu se ne mogu uvoditi sankcije kako bi imali mir i stabilnost. Zbog toga političare u EU molim da ne razgovaraju o predsjedniku Dodiku nego da razgovaraju s njim jer će tako mnogo bolje razumjeti situaciju u BiH. Evropskim političarima bi bilo prijeko potrebno da mnogo bolje razumiju situaciju na Balkanu - ocijenio je Sijarto.

Inače, mađarski ministar vanjskih poslova otvorit će danas Mostarski sajama privrede.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.