GLOBALNI POREMEĆAJ CIJENA

Ministar Džindić: Ulažemo vanredne napore kako bi ublažili uticaj na ekonomiju i građane

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je posvećeno tranziciji ka čistoj energiji, te uz nemjerljivu pomoć USAID-ovog Projekta asistencija energetskom sektoru intenzivno radi na izradi seta reformskih zakona

E. Ć.

23.3.2022

Energetski samit u Neumu. Vlada FBiH

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić (SBB) obratio se danas na početku otvaranja „Energetskog samita 2022.“, koji se održava do 25. marta u Neumu, ističući važnost energetske tranzicije i izrade reformskih zakona kojima naša zemlja treba ispuniti očekivanja Evropske unije.

- Svi znamo da se trenutno dešavaju globalni poremećaji na energetskim tržištima koji su obilježeni izuzetno visokim cijenama što se, naravno, odražava i na Bosnu i Hercegovinu. Vlada Federacije BiH ulaže vanredne napore kako bi ublažila uticaj na ekonomiju i građane, uz istovremeno osiguranje sigurnosti snabdijevanja - istakao je ministar Džindić.



Posvećeni tranziciji ka čistoj energiji

Kako je naveo, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je posvećeno tranziciji ka čistoj energiji, te uz nemjerljivu pomoć USAID-ovog Projekta asistencija energetskom sektoru intenzivno radi na izradi seta reformskih zakona. Time se ispunjavaju bh. obaveze proistekle iz Ugovora o osnivanju energetske zajednice i približava EU standardima.

- Zakon o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti, Zakon o električnoj energiji, Zakon o gasu, izmjene i dopune Zakona o energijskoj efikasnosti, te Zakon o obnovljivim izvorima energije trenutno su u završnoj fazi i veoma brzo će biti pripremljeni za utvrđivanje na Vladi. 

Novi zakoni će omogućiti sistematično planiranje energetskom sektoru, pružiti bolji pravni okvir za njegovo funkcionisanje, uvesti nove djelatnosti na tržištu i pomoći investitorima da realizuju svoje projekte uz istovremeno osiguravanje visokog nivoa zaštite okoliša - podcrtao je ministar Džindić.

Pravni okvir uskladiti s relevantnim EU direktivama

Pojasnio je da će se ovim legislativnim paketom pravni okvir Federacije BiH u oblasti energije u potpunosti uskladiti s relevantnim direktivama EU i najboljom međunarodnom praksom.

- Uz prijatelje u međunarodnoj zajednici, koji su spremni da nam pomognu, nadam se da ćemo uspjeti izvršiti svoje obaveze i ispuniti zahtjeve koji su postavljeni pred nama - poručio je ministar Džindić na Samitu u Neumu, koji je okupio ključne domaće, regionalne i međunarodne aktere na razgovorima o prijeko potrebnoj reformi energetskog sektora i putu Bosne i Hercegovine u tranziciji ka čistoj energiji, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.