PETER SIJARTO

Mađarski šef diplomatije razgovarao s Dodikom: Ne treba nam više tenzija, pozivamo EU da ne prijeti sankcijama

Politika sankcija je propala, ona samo podstiče neprijateljstvo. Umjesto toga, evropske integracije Zapadnog Balkana moraju biti ubrzane i to će biti pravo rješenje, rekao je Sijarto

Peter Sijarto i Milorad Dodik. Avaz

E. Ć.

20.2.2022

Šef diplomatije Mađarske Peter Sijarto (Szijjarto) obavio je telefonski razgovor sa liderom SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom. 

Kako je Sijarto rekao, među temama je bila i vanjska politika, jer će se sutra na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU jedna od tema biti i situacija u Bosni i Hercegovini.

- Ponovo smo potvrdili našu opredijeljenost za teritorijalni integritet zemlje i poštovanje međunarodnih sporazuma, uključujući Dejtonski sporazum - rekao je Sijarto.

- Mir i stabilnost na zapadnom Balkanu su fundamentalni nacionalni interes za Mađarsku. Nažalost, trenutno ima dovoljno tenzija na našem području, ne treba nam više. Stoga i dalje pozivamo Evropsku uniju da ne prijeti sankcijama demokratski izabranim liderima na zapadnom Balkanu, već da se uključi u dijalog s njima.

Politika sankcija je propala, ona samo podstiče neprijateljstvo. Umjesto toga, evropske integracije Zapadnog Balkana moraju biti ubrzane i to će biti pravo rješenje - dodao je Sijarto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.