DODIKOVIM STOPAMA

Cvijanović: "Visoki predstavnik je dejtonska, ali i prevaziđena kategorija"

Dodala je da je razočarana kada čuje predstavnike EU da kažu da još nije došlo vrijeme za gašenje OHR-a

Željka Cvijanović. Arhiv

Srna

29.6.2021

Predsjednica bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović opet je kometirala funkciju visokog predstavnika u BiH i OHR-a. Kazala je da je došlo vrijeme da u BiH bude ugašen OHR, a da sagovornik postane EU.

Ona smatra da je o visokom predstavniku, koji nije potreban BiH, dobro raspravljati na način da li je potreban ili nije, a ne sa aspekta novih imenovanja.


Vraćanje u okvire i procedure

Na sjednici Vijeća sigurnosti UN je rekla da bi trebalo raspravljati o tome da se imenovanje visokog predstavnika vrati u okvire i procedure, te navela da je, osim prvog imenovanja visokog predstavnika, sve ostalo bilo pogrešno - bez onoga što je propisao Dejtonski mirovni sporazum.

- Tamo bi bio red da se prvo raspravlja o tome kako se imenuju visoki predstavnici, a isto tako je Vijeće sigurnosti mjesto gdje svaka od članica može dati svoj stav i da nešto blokira ako nije saglasna sa tim - rekla je Cvijanović novinarima na Jahorini.

Ona smatra i da su upravo zbog takvog mehanizma, gdje može da se blokira određena stvar, sve ove godine zaobilažena imenovanja na propisani način.

- Svjesna sam da je visoki predstavnik dejtonska kategorija, ali i da je prevaziđena kategorija i da bismo unutrašnjim dijalogom trebali da umrtvimo tu poziciju u potpunosti, a ako već postoji negdje napisana da znamo da je ona zaista ograničena i svedena na minimum ili dovedena do brisanja. Ali, da nam je potrebna - nije nam potrebna - naglasila je.


Poštovanje Ustava

Dodala je da je razočarana kada čuje predstavnike EU da kažu da još nije došlo vrijeme za gašenje OHR-a.

- Poseban problem je da iz BiH nema nikakve saglasnosti po pitanju ovih, a i mnogih drugih pitanja i da ovdje imamo slobodne strijelce koji izlaze samostalno i iznose određene tobože stavove institucija, a to su lična ili partijska mišljenja. Kao što smo imali često priliku da vidimo postupanje ministra vanjskih poslova Bisere Turković i mnogih drugih koji daju sebi za pravo da pišu pisma ili iznose stavove ili šalju izvještaje, a da iza toga nije stala institucija koja je po Ustavu zadužena da se bavi vanjskom politikom, a to je Predsjedništvo BiH - rekla je Cvijanović.

U Njujorku će večeras biti održana sjednica Vijeća sigurnosti UN u okviru koje bi trebalo da budu održani sastanak i konsultacije o BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.