PROZIVKE

Damir Filipović: Pozivam gradonačelnika Skaku da se uslika s dozvolom za izgradnju vidikovca

Ukoliko posjeduju dozvole, odgovorno tvrdim da su u suprotnosti sa Zakonom o prostornom uređenju Kantona Sarajevo, poručio je

Abdulah Skaka i Damir Filipović

L.Đ./Avaz.ba

14.6.2019

Damir Filipović, ministar prostornog uređenja Kantona Sarajevo, pozvao je gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skaku da se, kao što se slikao pored idejnog rješenja, uslika i pored dozvole za građenje vidikovca na Trebeviću. 

- Nije da ne znam odgovore na pitanja koja smo uputili, nego želimo da uvaženi gradonačelnik javnosti kaže kako su dobili dozvole. Vlast i nosioci javnih funkcija trebaju biti za primjer građanima u poštivanju pozitivnih pravnih propisa, procedura i nikako ne smiju dopustiti izlete zbog politikantstva. 

Ukoliko posjeduju dozvole, odgovorno tvrdim da su u suprotnosti sa Zakonom o prostornom uređenju KS, u suprotnosti s aktima koji su proizašli na osnovu ovog zakona.

U odluci o pristupu izrade Prostornog plana Trebević u članu 23. stoji "do donošenja plana utvrđuje se režim zabrane građenja na prostoru koji je obuhvaćen planom. Izuzetno se može vršiti intervencija u prostoru u funkciji zaštite i sprečavanja daljnje degradacije prostora, a na osnovu podataka nakon formiranja prostorne osnove i analize stanja i ocjene mogućnosti prostornog razvoja, o čemu nosilac izrade plana daje stručno mišljenje". 

S obzirom na to da nije donesena prostorna osnova za ishodovanje dozvola nije dovoljno ni mišljenje. Ukoliko je neka institucija ili organ izdao dozvole za gradnju vidikovca, smatram da treba postupiti u skladu s članom 79. Zakona o prostornom uređenju KS te pozivam da rješenje proglasi ništavnim do donošenja planske dokumentacije - navodi ministar Filipović. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.