SARAJEVO

Održali izbore mimo zakona

Inspekcija je utvrdila niz nepravilnosti koje se odnose na organizaciju Skupštine

Detalj sa sporne sjednice Skupštine održane u januaru

Piše: F. MUSTAFIĆ

25.4.2019

Nakon što je Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) prije tri mjeseca imenovao novo rukovodstvo, Kantonalna prosvjetna inspekcija utvrdila je da izbori nisu održani u skladu sa zakonom. Stoga je SPUS-u naređeno da do 27. aprila održi novu sjednicu Skupštine i imenuje novo rukovodstvo.

Suprotno zakonu

Inspekcija je utvrdila niz nepravilnosti koje se odnose na organizaciju Skupštine, ali i na pojedine članove koji su bili u Izbornoj komisiji prilikom imenovanja novog rukovodstva.

- Rijana Jusufbegović, koja je do tada bila zamjenica predsjednika, imenovana je za članicu Izborne komisije, iako je to u suprotnosti sa Zakonom o studentskom organiziranju - navela je inspekcija.

Studenti koji su se kandidirali za novo rukovodstvo, kako su utvrdili u inspekciji, imali su samo dva dana za prijave, iako je Zakonom propisano da je rok za podnošenje kandidatura najmanje deset dana od održavanja izbora.

Ako SPUS, odnosno predsjednik Skupštine, ne sazove novu sjednicu do datog roka, inspekcija je zaprijetila da će odgovorne novčano kazniti, a kazne se kreću i do 500 maraka.

Nisu nadležni

S druge strane, bivši predsjednik SPUS-a Merim Serdarević tvrdi za „Avaz“ da je sve bilo transparentno i da se ne može tražiti zakazivanje nove sjednice.

- Nova sjednica Skupštine može se sazvati tek za godinu ili kada aktuelnom rukovodstvu istekne mandat. Nema nikakve potrebe da se saziva nova sjednica. Ova je provedena u skladu sa zakonom. Koliko sam upoznat, novo rukovodstvo preuzelo je sve funkcije u SPUS-u i radi bez problema. Najbitnije je da zastupaju interese studenata – kazao je Serdarević, naglašavajući da Kantonalna inspekcija u ovom slučaju nije bila nadležna.

Ako 13 nezadovoljnih studentskih asocijacija nastavi insistirati na novoj sjednici, Serdarević kaže da će time samo nanijeti veliku štetu studentima.

- Ako pojedinci nastave tražiti eventualne propuste, koji su se desili prilikom održavanja Skupštine, time mogu samo nanijeti štetu studentima. To su onda u pitanju neki drugi  interesi, a ne interesi studenata - dodao je Serdarević.

Prijava za nezakonit rad

Udruženje studenata Fakulteta islamskih nauka u ime 13 studentskih asocijacija sarajevskih fakulteta podnijelo je prijavu za nezakonit rad SPUS-a Kantonalnoj inspekciji. Istakli su da je izbor Hamze Vahida El-Dina za predsjednika, Bakira Sijerčića za njegovog zamjenika te predsjednika Skupštine Anesa Kastratija bilo nezakonito.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.