KARIJERA

Karkin je prije rata zastupao Krajišnika i Karadžića

Ugledni advokat Fahrija Karkin tokom svoje bogate pravosudne karijere nikada nije odbijao zastupati ljude bez obzira na to za koje krivično djelo se terete

Arhiv

Admir ALJIMI

1.11.2018

Ugledni advokat Fahrija Karkin tokom svoje bogate pravosudne karijere nikada nije odbijao zastupati ljude bez obzira na to za koje krivično djelo se terete.  

Kako je često isticao i na suđenjima, osnovno pravo svakog optuženika je pravo na odbranu, odnosno na pravično i fer suđenje za koje se tokom glavnih pretresa veoma zalagao.

Tako nije odbio braniti ni Momčila Krajišnika i Radovana Karadžića prije rata. Oni su se teretili za pronevjeru građevinskog materijala.  

Osuđeni su na tri i po godine, ali je u drugostepenom postupku Karkin uspio da ih oslobodi. Kasnije je ovaj vrsni pravnik u brojnim intervjuima pitan o svom odnosu s ovom dvojicom. Ponajviše jer su kasnije kao čelnici Republike Srpske počinili brojne ratne zločine, što je dokazano u Međunarodnom tribunalu u Hagu. Veliki kuriozitet iz tog procesa, kako je otkrio Karkin u jednom intervjuu, jeste da je on baš Karadžiću diktirao žalbu, a ovaj ju je kucao na pisaćoj mašini.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.