IZBORI

Šta donose nova pravila za glasanje: Liste “zatvorene”, cenzus udvostručen

S. NUMANOVIĆ

14.8.2018

Na predstojećim općim izborima birači će glasati prema izmijenjenim pravilima te pred sobom imati relativno pošteniji izbor. Prema novim odredbama, liste stranaka ostaju otvorene, ali su i poprilično zatvorene. Praktično, podizanjem praga za stranku osigurana je značajnija disciplina kako glasačke mašinerije, tako i onih koji budu izabrani.

Jedan korak

- Samo nas još jedan korak dijeli od toga da se liste za izbore u potpunosti zatvore, a to je da na glasačkim listićima ne bude imena kandidata za zastupnike. Prema novim pravilima, glasač može glasati za stranku kojoj vjeruje i na njenoj listi za kandidata kojem želi ukazati povjerenje. Ali, da bi ta osoba mogla preskočiti prethodnog na listi i eventualno ući u neki od parlamenata, sada mora osvojiti 20 posto od onoga što je dobila stranka – kaže Adis Arapović, šef Izbornog štaba Saveza za bolju budućnost.

On ocjenjuje da je ovom promjenom umanjena mogućnost mešetarima da manipuliraju rezultatom stranačke liste.

Navodi primjer iz prošlih općih izbora kad je jedna osoba bila veoma nisko na listi svoje stranke. Manipulacijama tokom brojanja, dopisivanjem iksića uz konkretno ime na listićima na kojima je bila izabrana samo stranka, pojedinac je sebi pripisao veliki broj glasova i poslije dobio značajnu političku funkciju.

- Stranci demokratske akcije posebno odgovaraju ova nova pravila. Stranka se u protekle četiri godine rasula. Iz nje je izašlo više ljudi koji su osnovali vlastite političke partije. Ne vjerujem da je većina renegata istinski otišla iz SDA, ali ta stranka ima najjači motiv da osigura da ne dođe do daljnjeg odlivanja izabranih zvaničnika, a to je zaključavanje preko poluzatvorene liste lojalnih – navodi Arapović za “Dnevni avaz”.

Otežano mešetarenje

On ne isključuje mogućnost mešetarenja tokom kampanje i posebno tokom brojanja glasova. Dodaje da su pravila, međutim, pooštrena i da je sada (malo) teže namještati rezultate glasanja. Arapović pojašnjava da je stranački prag ranije bio 10 posto i da je uduplavanjem stvorena pretpostavka za jaču kontrolu, posebno velikih stranaka, na to ko će ući u neki od parlamenata.

Upitan šta biva s glasovima koji su ispod stranačkog praga od 20 posto, on odgovara da će ti glasovi svakako otići stranci i rasporediti se na jedan ili više mandata u skladu s ukupnim rezultatom stranke, od vrha liste prema dole.

Ući će više žena

Kao jednu od dobrih strana izmijenjenih odredbi izbornog procesa, Arapović navodi da će u parlamentima biti više žena. Žene su bile pozicionirane ravnomjerno na stranačkim listama, a vrlo ih je malo ušlo u parlamente. Zašto? Zato što su velike stranke manipulirale rezultatima i u poslaničke klubove dolazili su uglavnom muškarci.

- Ovim promjenama, predviđam da će u poslaničkim klupama nakon oktobra ove godine sjediti barem 30 posto žena. I to je dobra vijest, ako ništa drugo, jer je tako poštenije – kaže nam Arapović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.