BIH

Majkić: NATO tretira BiH kao da je već članica saveza

Srna

16.7.2018

Član Komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH Dušanka Majkić izjavila je da deklaracija koju su lideri NATO-a usvojili poslije briselskog samita ide u pravcu da Alijansa sada tretira BiH kao da je već postala članica NATO-a. 

Majkić je naglasila da se u ovom dokumentu, kao i u nekim ranijim, uporno potencira da je BiH pred vratima NATO-a, što nije tačno.

- Nažalost, srpski predstavnici u Predsjedništvu BiH i Vijeću ministara, a koji dolaze iz Republike Srpske, ne prate stavove institucija Republike Srpske po pitanju NATO-a - rekla je Majkić za "Večernje novosti".

Ona je podsjetila da je u NSRS još prošle godine usvojena Rezolucija o vojnoj neutralnosti, te da je RS protiv članstva u NATO savezu i da se o tom pitanju prati stav Srbije.

Majkić je naglasila da je Predsjedništvo BiH, zahvaljujući sadašnjoj srpskoj komponenti, nakon 15 godina usvojilo Strategiju vanjske politike BiH, u kojoj se navodi da su prioriteti BiH kretanje prema Evropskoj uniji i NATO-u.

- Jedna politika iz Republike Srpske govori na nivou BiH da treba ići prema NATO-u, a stav institucija RS je sasvim suprotan. BiH ne može postati članica NATO-a bez srpskih "ruku" u institucijama BiH. Sve ostalo su pokušaji pritisaka na Republiku Srpsku i u tom smjeru ide i pomenuta deklaracija - poručila je Majkić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.