TELEMACH

Završena Job Lab studijska posjeta Telemach fondacije: Edukacija, inspiracija i podrška za mlade iz cijele BiH

Mladi iz cijele BiH stiču praktična iskustva kroz Job Lab studijsku posjetu Telemach fondacije

Završena Job Lab studijska posjeta Telemach fondacije: Edukacija, inspiracija i podrška za mlade iz cijele BiH. Telemach

Marketing

prije 2 dana

Od 25. do 27. juna Telemach fondacija je, uz podršku partnerske organizacije MUNJA, organizirala studijsku posjetu Sarajevu za 20 najaktivnijih učesnika prvog ciklusa Job Lab radionica karijernog savjetovanja. Dvadeset mladih ljudi, srednjoškolaca i srednjoškolki iz Brčkog, Kiseljaka, Tešnja, Gornjeg Vakufa, Foče, Goražda, Maglaja, Breze, Zenice, Donjeg Vakufa, Banje Luke, uživali su u mnogo novih, uzbudljivih prilika za edukaciju, umrežavanje, druženje i zabavu.

Kroz posjetu sjedištu kompanije Telemach upoznali su se sa savremenim poslovnim procesima i tehnologijama koje oblikuju digitalnu budućnost BiH. Na Elektrotehničkom fakultetu UNSA i Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) učesnici su saznali sve što ih zanima o mogućnostima studiranja, upravljanju dronovima, robotici. Neki od njih su razriješili i dileme o budućem obrazovanju.

„Zahvaljujući Job Labu sam naučila da više slušam sebe i svoje želje. Sljedeće godine upisujem fakultet i sada tačno znam šta ću studirati“ istakla je Anđela Ivanović, učenica JU Srednjoškolski centar Foča. 

Posjeta Tershouse mladima je donijela uvid u to kako funkcioniše coworking space, timski rad i zanimljiva iskustva poduzetnika. Kroz niz radionica u Homework hubu Grbavica imali su priliku pokazati i usavršiti niz ključnih vještina neophodnih za poslove sadašnjosti i budućnosti. Uspješno su izvršili zadatak koji je pred njih postavio Esad Zečević iz Sektora za marketinške komunikacije Telemacha i snimili video o Job Labu. Imali su i mnogo pitanja za inspirativne predavače, Hajdi Mostić, predsjednicu Upravnog odbora Telemach fondacije, i Selmu Fetahović – Zeljković, direktoricu Sektora za pravne poslove, koje su govorile o svojim karijernim putevima. Zaključili su da je kombinacija kontinuiranog ulaganja u znanje, samopouzdanja i ljubavi prema onom što radite ključ za uspjeh.

„Menadžerice iz Telemacha uvjerile su me na osnovu vlastitog iskustva da i ja mogu ostvariti svoj cilj. Sada sigurno neću odustati, jer imam tu pozadinu koja mi daje vjetar u leđa i kažem sebi: ja to mogu, ja to želim. Moje snove niko ne smije sputavati, a znanje je nešto što mi niko ne može oduzeti“, istakla je Almasa Verem, učenica Mješovite srednje škole iz Donjeg Vakufa.

Ajdin Fejzić, učenik JU Tehnička škola Zenica, istakao je: „Osnovna poruka Job Lab programa je da prilike postoje za svakoga. Ako neke od njih ne iskoristimo mi, već neko drugi, to je opet dobra lekcija za nas da dodatno radimo na sebi kako bismo sljedeći put bili uspješniji“. 

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

„Sve skupa je vrlo zanimljivo, korisno i zabavno iskustvo. Podjednako smo uživali u upoznavanju i druženju s našim vršnjacima iz cijele BiH, kao i u sticanju novih znanja koja će nam koristiti u budućnosti“, kazala je Nudžejma Zupčić, učenica STŠ „Hasib Hadžović“ iz Goražda.

Nakon uručivanja certifikata svim učesnicima, Melisa Selak – Hodo, izvršna direktorica Inkubatora društvenih inovacija MUNJA i Job Lab edukatorica, pohvalila je njihovu (pro)aktivnost, te istakla da su jedna od najznatiželjnijih i najuspješnijih generacija Job Laba do sada. Job Lab radionice i studijske posjete savršen su primjer kako mladi mogu da stiču praktična iskustva, proširuju svoje horizonte, izdvoje se iz mase i grade temelje za uspješnu karijeru u budućnosti.

„Oduševilo me pitanje jednog učesnika zašto radimo Job Lab. Osim ulaganja u infrastrukturu i digitalizaciju, u kompaniji Telemach uvijek želimo učiniti nešto više za budućnost ove zemlje. Odlučili smo da kroz Job Lab ulažemo u srednjoškolce, posebno one u udaljenim mjestima širom zemlje. Donosimo im informacije, inspiraciju i podršku, nastojimo ih uvjeriti da mogu studirati i postati šta god žele, o čemu svjedoče iskustva ranijih učesnika Job Laba. Uz ovaj program ide jedna divna energija, motivacija, proaktivnost i pozitivnost koju vidimo i osjetimo u mladim Bosancima i Hercegovcima, s kojom nekako zaboravimo sve probleme i znamo da je prekrasna budućnost ispred nas. Oni znaju šta hoće, odlučni su da ostvare svoje snove, već su napravili određeni iskorak i iskoristili ovu priliku za umrežavanje, informisanje, edukaciju, traženje stipendija. Nema sumnje u to da je među njima mnogo budućih lidera koji će mijenjati BiH nabolje. Nadamo se da će, kada se vrate svojim kućama, u svoje gradove, prenijeti svoje iskustvo vršnjacima i inspirisati ih da nam se pridruže već u narednom, jesenjem ciklusu Job Lab radionica“, istakla je Hajdi Mostić, predsjednica Upravnog odbora Telemach fondacije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.