FINA

Zabranjeno takmičenje transrodnim osobama u plivačkim utrkama za žene

Nova politika zahtijeva od transrodnih takmičara da završe tranziciju do 12. godine

Nova stroga pravila iz Fina-e. FINA

M. K.

19.6.2022

Svjetska plivačka organizacija (Fina) izglasala je zabranu takmičenja transrodnih sportista u elitnim utrkama za žene, ako su prošle kroz bilo koji dio procesa muškog puberteta.

Nova politika zahtijeva od transrodnih takmičara da završe tranziciju do 12. godine kako bi se mogli takmičiti u ženskim takmičenjima.

Nova politika, koja je usvojena sa 71 posto glasova od 152 člana Fine, opisana je kao "samo prvi korak prema punoj uključenosti" za transrodne sportiste.

Odluka je donesena na izvanrednom generalnom kongresu na Svjetskom prvenstvu koje je u toku u Budimpešti.


Prethodno su članovi Fine čuli izvještaj transrodne radne grupe koju čine vodeće osobe iz svijeta medicine, prava i sporta.

- Finin pristup u izradi ove politike bio je sveobuhvatan, znanstveno utemeljen i uključiv, i, što je važno, Finin je pristup naglašavao konkurentsku pravednost, rekao je Brent Novicki (Nowicki), izvršni direktor upravnog tijela.

Finina odluka uslijedila je nakon odluke UCI-ja, upravnog tijela biciklizma u četvrtak, da udvostruči vrijeme prije nego što se vozač koji prelazi iz muškarca u ženu može takmičiti u ženskim utrkama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.