HISTORIJSKI USPJEH

Mančester siti je četvrti put uzastopno prvak Engleske!

U Ligi prvaka će još igrati Arsenal, Liverpul i Aston Vila, koja se vraća nakon više od 40 godina u ovo takmičenje

S utakmice Sitija i Vest Hema - Avaz
Sjajna utakmica "Građana" - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
N. H.

19.5.2024

Fudbaleri Mančester sitija pobijedili su Vest Hem u posljednjem kolu engleskog Premijeršipa rezultatom 3:1, te su tako osigurali titulu prvaka Engleske. 

To im je bio četvrti put uzastopno - što niko prije njih nije uspio u historiji, odnosno šesti u posljednjih sedam godina.

Izabranici Pepa Gvardiole (Guardiola) od samog starta su počeli agresivno, pa je Fil Foden (Phil) pogodio već u drugoj minuti sjajnim udarcem s 18 metara, koji je završio tik ispod prečke gola Areole. Pogodak pogledajte OVDJE.

Foden je odlučio da će on osigurati titulu svojim saigračima, a već u 18. minuti je poduplao prednost. Nakon sjajne akcije i dodavanja Dokua, Englez je pogodio za uvećanej prednosti. Gol pogledajte OVDJE.

Ipak, do kraja poluvremena uspjeli su "Čekićari" smanjiti, a za to je najzaslužniji bio Mohamed Kudus, nakon što je sjajno makazicama pogodio. 

Nisu "Građani" posustajali u ideju da osvoje titulu, te ne dopuste Vest Hemu da im napravi probleme. Pokušavali su iz svih pozicija, a novo olakšanje došlo je u 59. minuti. Gol pogledajte OVDJE

Do kraja susreta, priveli su sve mirno kraju, bez velikih problema, te su tako osigurali novu titulu prvaka Engleske.

Siti ovu sezonu završava s 91 bodom, dva više od Arsenala.

Sitijev rival u borbi za titulu, Arsenal, teškom mukom je uspio pobijediti Everton, ali to im nije previše pomoglo. Oni su slavili rezultatom 2:1 protiv Evertona, iako su "Karamele" povele. Naime, Gana Guej (Gueye) je doveo Everton u vodstvo, da bi Tomiajsu (Tomiyasu) i Haverc (Havertz) donijeli pobjedu Arsenalu. 

Što se ostatka klubova tiče, Liverpul i Aston Vila će naredne sezone igrati Ligu prvaka. Ekipa iz Birmingema je napravila čudo i vratila se u elitno takmičenje nakon više od 40 godina.

Totenhem i Čelzi će biti u Evropskoj ligi, osim ako Junajted ne osvoji FA Kup, te će u suprotnom „Plavci“ ići put Konferencijske lige. S druge strane, sedmoplasirani Njukasl će pogotovo navijati za Siti u tom finalu FA Kupa, pošto im od toga zavisi izlazak u Evropu. Junajted je opet razočarao navijače i završili su tek kao osmi.

Na drugom kraju tabele, tri kluba koja su prošle godine izborila plasman u Premijeršip – Luton, Barnli i Šefild junajted, vratit će se u rang ispod.

Standings provided by Sofascore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.