POSLIJE NEREDA U MOSTARU

Saopštenje "Red Armyja" i "Manijaka": Poštovali se navijački kodeksi, nakon tučnjave pružene ruke

Objasnili šta se dogodilo u gradu na Neretvi uoči odigravanja derbija 6. kola Premijer lige BiH

Policija s navijačima nakon nereda. Anadolija

E. Ć.

5.9.2023

U Mostaru su se u nedjelju uoči utakmice Veleža i Željezničara (1:0) dogodili navijački neredi u kojem su četiri osobe zadobile povrede, od kojih dvije teže.

Sada su dvije navijačke grupe "Red Army" i "Manijaci" oglasili zajedničkim saopštenjem i objasnili šta se dogodilo u gradu na Neretvi uoči odigravanja derbija 6. kola Premijer lige BiH.

Manijaci neprimjećeno ušli u grad

- Manijaci (80 ljudi) uspjevaju ući u grad neprimjećeno te parkiraju auta u naselju Dolina Sunca koje je udaljena cca 2km od Kluba Navijača "Red Army". 

Napuštaju vozila potpuno goloruki i u grupi se kreću u smjeru KN “Red Army”. U putu sreću momka koji izgledom odnosno načinom oblačenja liči na navijača i govore mu: "nazovi svoje i javi da nemamo oružja" - navele su navijačke grupe u saopštenju.

U zajedničkom saopštenju se dalje objašnjava kako je do sukoba došlo.

- Da li je informacija prenesena ne možemo pričati o tome. Prilaze na otprilike 700 metara od cilja, gdje sreću jednog od pripadnika RA na skuteru koji govori "eto nas". Nedugo nakon toga se čuje zvuk rotacija i dvije marice zaustavljaju Manijake u blizini parka Alekse Šantića (cca 800 m od KN Red Army) te ih prebacuju u park kako bi se sklonili sa saobraćajnice na kojoj je već bio otežan saobraćaj zbog velikog broja zaustavljenih Manijaka. Manijaci se grupišu u parku i čekaju šta će se desiti dok ih čuvaju pripadnici MUP-a HNK.

"Sačekuša" Red Armyja

Red Army brzo saznaje da su Manijaci došli u grad i da se kreću prema Klubu navijača, te planiraju kako i gdje ih sačekati. Spremaju "sačekušu" otprilike 50-100 metara od kluba navijača, te nakon saznanja policija ih zaustavlja kod parka Alekse Šantića, kada se odlučuju uputiti prema njima.

Sreli su patrolu koju ignorišu i nastavljaju put prema Manijacima. U jednom trenutku sa druge strane ulice u odnosu na Manijake odnosno park Alekse Šantića se pojavljuje Red Army (cca 35-40 ljudi) vidno naoružani (drvene palice, improvizovane palice, baklje, manji broj flaša i nekoliko kamenica) i odlučni za napad na šta Manijaci reaguju dizanjem ruku u zrak govoreći da nemaju oružja i da žele fer tuču - piše u saopštenju.

Navijači su u saopštenju objasnili kako Red Army nije reagirao na znakove koje su dali Manijaci.

Manijaci bez oružja

- Ipak kreću u sukob sa njima onako kako su i došli – bez oružja. Obzirom da dva člana nisu imala povjerenja u takav odnos sa Red Armyjem, iz bezbjednosnih razloga su ponijeli po teleskopsku palicu, sto je ukupno dvije teleskopske palice na strani Manijaka, i ukupno dvije potezne baklje. 

Izvadili su kajševe jer su jedino to imali pri ruci i krenuli u sukob. Prvi nalet Red Armija odbijaju, odnosno ne povlače se toliko da Red Army ima prostora da izvrši potpunu ofanzivu. Policija pokušava da spriječi sukob ali bezuspješno. Manijaci kreću u ofanzivu i povlače Red Army nekoliko metara ali se opet grupišu i nastavljaju sukob. 

Manijaci uspjevaju da dođu do oružja koje posjeduju pripadnici Red Army-a (nekoliko komada) i napadaju ih njihovim palicama. U jednom trenutku jedan momak (pripadnik Red Army-a) pada na pod i tuča se zaustavlja kako bi momka izvukli, međutim, kada se prišlo momku da se pomogne, u čemu su učestvovale obje navijačke grupe, uvidjelo se da je momak teško povrijeđen nakon čega je sukob u potpunosti obustavljen”, tvrde i prepričavaju da se ubrzo povrijeđenom omogućilo da ide u bolnicu.

Kada je povrijeđeni navijač odvezen u bolnicu, navijači su razmijenili nekoliko riječi, pružili ruke jedni drugima i svako je otišao na svoju stranu.

Važno je napomenuti da je Red Army bio na usluzi Manijacima nakon sukoba, nudili su pomoć, donosili vodu…Manijake privode u prostorije policijske uprave HNK, legitimišu, zadržavaju, nakon čega ih pod pratnjom sprovode do Sarajeva - napisano je u saopštenju navijačkih grupa "Red Army" i "Manijaci".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.