TRENER ŽELJEZNIČARA

Bašić: Ovaj bod vrijedi kao tri, živio sam s idejom da smo mrtvi ako se budemo branili

Kad gubite 2:0 na gostujućem terenu, takvu moć, hrabrost, takvu snagu pokazati zadnjih deset minuta to je fantastično, rekao je Bašić

Nermin Bašić. N. Hasanović

E. Ć.

12.5.2023

Trener Željezničar Nermin Bašić nije krio radost nakon remija protiv Sarajeva u meču 31. kola Premijer lige BiH.

- Prvo želim da čestitam i jednoj i drugoj ekipi. Mislim da su gledatelji danas imali priliku da vide jedan sjajan derbi, sa puno tempa, varnica i prilika. Zaista sam malo je reći ponosan sam na svoje momke. 

Kad gubite 2:0 na gostujućem terenu, takvu moć, hrabrost, takvu snagu pokazati zadnjih deset minuta to je fantastično. Ovaj bod je ravan tri boda s obzirom na situaciju kakva je bila - rekao je Bašić i nastavio:

- Vidite, živio sam s jednom idejom – ako dođemo na Koševo da se branimo, bit ćemo mrtvi. Želio sam da budemo hrabri i odvažni, da taj visoki pritisak urodi plodom. Mislim da je u prvom poluvremenu to fantastično izgledalo. 

Morali smo promijeniti u drugom poluvremenu neke ideje, gubili smo 1:0, morali smo staviti box igrača koji ima visinu. Druge izmjene i prebacivanje formacije iz 4-3-3 u 4-2-3-1 i to je urodilo plodom. Također, želim i da se zahvalim Manijacima na sjajnoj podršci.

Govoreći o preostale dvije pobjede, Bašić je rekao da klub mora ići na pobjede.

- Ne znam kako će biti do kraja, zaista ne želim da se zamaram. Želim da navijači vide da želimo, da se mi fajtamo i borimo protiv sbvih ekipa. U svakom slučaju, ova utakmica nam daje da kažemo da vjerujemo - kazao je Bašić.

Ističe da je vjerovao u pobjedu.

- Ako ste me pratili na klupi, vidjeli ste koliko sam bodrio momke. Na poluvremenu sam rekao da ćemo dobiti utakmicu. Vjera je sve, kada vjerujete u nešto. Mislim da su momci pokazali vrhunski karakter - naveo je on.

Bašiću je ovo bio prvi sarajevski derbi kao treneru.

- Izuzetan osjećaj, ovo je nešto što čovjek treba doživjeti. Bio sam miran i staložen. Nisam imao nikakav pritisak i nisam htio da motiviram moje momke da ne pregore. Bavio sam se skautingom , znam šta derni nosi. Prilagodio sam se derbiju. Mislim da je derbi bio dosta, dosta dobar - poručio je Bašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.