PREMIJER LIGA BIH

Dudić spremio iznenađenje Barbariću: Vršajević nam može puno donijeti

Dal Varešanović, Andrej Đokanović, Rijad Kobiljar, Tarik Ramić, Adnan Džafić, Vlatko Drobarov, te Dudić imaju po dva žuta kartona

Dudić: Iza nas je turbulentna sedmica. Arhiva

Piše: G. Š.

10.9.2022

Šef stručnog štaba Sarajeva Feđa Dudiću nedjelju (19 sati) protiv Širokog Brijega na zeničkom Bilinom polju neće moći računati na Musu Muhameda (Muhammed), Đanija Salčina, Marina Aničića, Daniela Avramovskog, Asmira Suljića i Muhameda Buljubašića, koji su van stroja zbog povreda.


Nema kartoniranih

Sreća je da niko u bordo timu nije kartoniran, jer Dal Varešanović, Andrej Đokanović, Rijad Kobiljar, Tarik Ramić, Adnan Džafić, Vlatko Drobarov, te Dudić imaju po dva žuta kartona. S druge strane, pravo nastupa je stekao Avdija Vršajević (36). Iskusni desni bek potpisao je ugovor na godinu, uz mogućnost produženja na još jednu sezonu.

- Sigurno da je jedna turbulentna sedmica iza nas, rekao je Dudić i dodao:

- Znate kroz šta smo sve prošli igrači i ja. Sada je najbitnije da izađeš na teren i pokažeš što ti se ovo sve dešava. Nismo bili svi dobri taj dan, moramo promijeniti u glavi odnos i s tim stavom izaći na utakmicu. Vidimo kakvi se rezultati dešavaju, sve na kraju kada se uzme ne presudi kvalitet, nego voljni momenat. Takva je i tabela, sve je u bod, dva, tri. 

Nada se i vjeruje da će u nedjelju sve, kako kaže, biti dobro, s obzirom na to da znamo i dešavanja u međusobnim duelima Sarajeva i Širokog Brijega. 

- Sigurno da je to dodatni motiv i prema našim navijačima i prema svima da pokažemo pravo lice sa početka prvenstva, a ne ovo koje je jako promijenjivo.

Stanje na tabeli pokazuje da je Široki Brijeg kvalitetan tim, iako svake godine mijenjaju igrački kadar. 

- Dosta ih odlazi, dosta dolazi. Uvijek naprave ekipu dosta respektabilnu, pogotovo prema naprijed. Imaju jako dobre igrače, Lukića, Vukoju, Kpana, koji se pokazao kao jako dobro pojačanje. Moramo obratiti pažnju na te njihove ofanzivne igrače. Isto tako u sredini je Ćavar, kojeg jako poštujem. Ponavljam, sve je do nas. Onako kako mi uđemo u utakmicu, kako se postavimo. Protivnik igra koliko mu ostaviš prostora, analizira trener bordo tima. 

Situacija sa igračkim kadrom je malo bolja nego ranije.

- Danas će trenirati Suljić, pa ako odradi 100 posto trening, možda bude u kombinaciji. Bit će u kadru Abubakar koji je dobio papire, Avdija Vršajević isto tako. Igrački kadar za utakmicu je bolji i bez obzira ko istrči na teren svako će imati zadatak da da svoj maksimum. Ponavljam, u ovoj ligi ne odlučuje isključivo kvalitet, već kad su ekipe izjednačene voljni momenat u datom trenutku.


Vršajević je veliki profesionalac

Potom se Dudić osvrnuo na dolazak Vršajevića.

- Moram da objasnim razlog zbog kojeg smo ga doveli. Ostali smo bez desnog bočnog igrača, Musa je zaradio povredu, reagovali smo sa juniorom. I šta sad treba, da odmah dijete izbacimo. Prerano je za njega to sve, da odmah odigra tri-četiri utakmice po 90 minuta. Doći će i to... Odmah pominjemo neke godine, mi znamo cilj Sarajeva i kako ide, i normalno da se okrećemo tome. Svaku utakmicu Sarajevo kreće sa četiri-pet bonusa, igrača do 21 godine. Mislim da to jedini radimo u ligi, svi ostali su tu na dva-tri, i jedva čekaju poluvrijeme pa da i tog jednog zamjene. 

Što se tiče Avdije, on je veliki profesionalac, došao je u dosta korektnom stanju, neću reći dobrom, i mislim da na svoj profesionalizam, iskustvo, može puno dati i zatvoriti tu poziciju na kojoj smo ostali deficitarni. Vidim da ima dobru komunikaciju, što nama nedostaje, u vidu pomaganja, pomjeranja, zatvaranja. On je uzeo to na sebe iako je novi i sigurno da je to što nam je trebalo i sigurno će pomoći mladim momcima. Stariji igrači moraju mlađim da pomognu kada se dešavaju te krizne situacije. Zadovoljan sam što sam vidio njega kao čovjeka, koji je veliki profesionalac i treba nam da pregrmimo taj period dok smo bez Muse.

Sutra se u bordo timu mogu očekivati i neka iznenađenja u sastavu.

- Svi će dobiti minutažu. Neko od početka, neko tokom utakmice. Od svakog se očekuje da da doprinos. Igračima uvijek govorim da nije bitno koliko igraš, nego kako igraš. Da li igraš minutu, 15 ili 90, bitan je doprinos. Tu moramo promijeniti razmišljanje. Dođemo nekada u situaciju kao samo igram 15 minuta. Evo Bekrić uđe u derbiju i riješi utakmicu. Sa 37 godina. I čestitam mu na tome. To može da bude primjer drugima. Ponavljam, ne trebaš da gledaš koliko igraš nego kako igraš - zaključio je Dudić..



Toplo-hladno

Ofanzivac Adnan Džafić očekuje da će bordo tim sutra biti na na visokom nivou.

- Znamo kakvu utakmicu igramo i kakav je rivalitet, pogotovo za naše navijače. Ovu utakmicu bih htio da odigramo kako smo igrali u prva tri kola, prvenstveno zbog njih, jer su nam podrška i u ovom lošem vremenu kroz koje prolazimo i da se iskupimo barem malo za ove prethodne utakmice. Prije svega voljnim momentom i konačno pobjedom za njih. Ja prvenstveno mogu puno bolje. Cijela ekipa igra toplo-hladno, što sigurno nije dobro, treba uzeti neki kontinuitet da igramo na nekom nivou, i da smo imali taj kontinuitet imali bismo i puno više bodova - istakao je Džafić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.