EURO 2020

Hoće li Zidan naslijediti Dešama

Napustio je Real Madrid, samo čeka poziv Saveza. Njegov stručni štab je već spreman, samo da ga pozovu i potpišu, tvrdi analitičar RMC Fred Ermel

Zinedin Zidan. Arhiva

G. Š. / RMC

29.6.2021

Šokantna eliminacija Francuske već u osmini finala Evropskog prvenstva izazvala je pravu buru nezadovoljstva u zemlji. Aktuelnom svjetskom šampionu su se na glavu obrušili svi, od domaćih medija i javnosti, do najuticajnije štampe širom Starog kontinenta!


Pljušte kritike

Francuska reprezentacija proživljava vjerovatno najgori period još od ispadanja u grupnim fazama kontinentalnog takmičenja 2008. i Mundijala dvije godine kasnije, a iako je lista krivaca u očima nacije poduža, prvi u koga se upire prstom je Didije Dešam (Didier Deschamps)

Pljušte kritike na račun uskoro bivšeg selektora Francuske. “Zbrisani“, stoji na naslovnoj strani "L'Equipe" koji iznosi ozbiljne zamjerke na Dešamov račun. Do jučer omiljenom selektoru spočitava se to što nijednog trenutka nije imao jasnu viziju sistema pošto je taktiku mijenjao od utakmice do utakmice.

- Protiv Švicarske mijenjao je taktiku tri puta za 45 minuta, što jasno pokazuje da je od samog početka bio izgubljen, u najboljem slučaju da je pogriješio, piše "L'Equipe".

Francuska je utakmicu počela u sistemu 3-4-1-2, što je kod skeptika još prije početka meča probudilo zebnju s obzirom na to da nije u pitanju tradicionalni šablon. Iako je u ovoj formaciji Francuska zapravo igrala jednom prošle jeseni, "L'Equipe" tvrdi da je Dešam na ideju da počne susret osmine finala protiv Švicarske našeg Vladimira Petkoviće u ovoj formaciji samo 48 sati prije prvog sudijskog zvižduka, te da se na treninzima nije ozbiljnije radilo na uigravanju.

- Zbog toga se u vazduhu posljednjih dana osjećao miris improvizacije koji je potvrđen na terenu. Trener je koristio svoj sistem bez mnogo ambicija, bez prethodnih razgovora sa svojim igračima. Da li je to uradio s dobrim razlogom? Da li je to bio njegov način da zadovolji ego napadača, Kilijan Mbapea (Kylian Mbappe), Karim Benzeme i Antoan Grizmana (Antoine Griezmann), da ih stavi da igraju na svojim omiljenim pozicijama? Historija će pamtiti da je Francuska eliminisana, uz strašan nedostatak na lijevom beku zbog povreda Hrnandeza i Dinja, piše "L'Equipe".


"Rafalna paljba"

Najuticajniji sportski list u Francuskoj "rafalnom paljbom" udario je i po igračima! U izveštaju utakmice podijeljene su ocjene koje više dolikuju sistemu od 1 do 5, a ne od 1 do 10...

S druge strane, RMC konstatuje da je Zinedin Zidan (Zinedine Zidane) ”100 posto spreman da zamijeni Dešama”.

- Napustio je Real Madrid, samo čeka poziv Saveza. Njegov stručni štab je već spreman, samo da ga pozovu i potpišu, tvrdi analitičar RMC Fred Ermel.


"Avaz" i "SofaScore" jedini u BiH pokreću „Pick'em“ igru pogađanja rezultata na EURU u kojoj možete osvojiti „PlayStation“, a započeti igru i vidjeti pravila možete ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.