ANALIZA

Nemoć zbog nekvaliteta

Pet ekipa nema nijedan trijumf u gostima

G.Š.

29.9.2018

Analizom prve trećine premijerligaške sezone u oči bode nekoliko činjenica - pet ekipa nema nijednu pobjedu u gostima, što bh. elitu svrstava pri dno evropskog prosjeka. Od ukupno 14 gostujućih pobjeda, čak deset su ostvarili Željezničar, Sarajevo i Zrinjski, dok Radnik nije dao nijedan gol u gostima. Gosti su u prošlom, 11. kolu postigli samo jedan gol, jer su Sarajevo, Željezničar i Zrinjski bili domaćini.

Ima pomaka

- Kako je to bilo prije, sad je sasvim druga priča - kaže u razgovoru za “Dnevni avaz” šef stručnog štaba Sarajeva Husref Musemić.

Prije samo nekoliko godina ti su statistički podaci bili mnogo gori, čak poražavajući.

- S obzirom na trenutno suđenje na našim terenima, postoje optimalni uvjeti da se pobjeđuje i na gostovanjima. No, dosta toga, ili sve, zavisi od toga kakav kvalitet posjeduješ. Niko se više ne može požaliti na suđenje, odnosno da je to razlog zbog čega neko ne može da pobijedi u gostima. U odnosu na ono kako je bilo prije… Jednostavno, evidentno je da sve ekipe koje u prvom dijelu sezone nisu ostvarile gostujući trijumf, nemaju ni kvalitet za to - kaže Musemić.

Većina naših premijerligaša, također, ne pravi napadačku igru nego u zasjedi ili bloku čeka (polu)kontru...

- Većina ekipa danas, uopće, igra zatvorenije te čeka šansu iz kontre ili polukontre, prekida ili kiksa, to jeste kardinalne greške protivnika - objašnjava trener Sarajeva te konstatira da se u našoj domovini, jednostavno, mora poboljšati kvalitet premijerligaških terena.

Jedan od naših najperspektivnijih trenera Nedim Jusufbegović smatra da Premijer liga BiH nije domaćinsko takmičenje.

- Mislim da je razlika u kvalitetu ekipa i želja. Problem je i u načinu igre, jer kod nekih ekipa još nema hrabrosti da se osvoje bodovi u gostima. Mislim da je to glavni razlog, jer sjetite se prošle godine, kad su u gostima pobjeđivali i Radnik, i Krupa, i... Nije im bio problem pobijediti na strani. To je do kvaliteta i procjene trenera šta ekipa (ne) može. Jednostavno, takva je godina, a naša liga je prestala biti domaćinska prije tri-četiri godine - tvrdi Jusufbegović.

Neke promjene

Nekadašnji igrač i trener Slobode Denis Sadiković konstatira da se neke stvari ipak mijenjaju.

- Statistički, ispada da je naše prvenstvo domaćinsko, ali neke stvari se, ipak, mijenjaju. Naprimjer, nije to više kao nekad, sad imamo i više neriješenih rezultata, nema nekih, da tako kažem, velikih gostujućih pobjeda, ali doći će i one. Sada se igra otvorenije, prema naprijed, nije kao prošlih sezona, da se gosti zatvore i samo brane - kaže Sadiković.

Drago mu je što se polako diže i Sloboda.

- Tuzlaci su u srijedu zaslužili pobjedu na Grbavici. Ima pomaka... Vjerujem da će iz godine u godinu još više rasti kvalitet naše lige. Vidjeli ste koliko smo dobili, mislim na bh. fudbal, s kvalitetnim terenom na Grbavici. Ali, jedan, dva ili tri kvalitetna terena malo su za državu BiH - kaže Sadiković, koji, kao i Musemić, potencira na poboljšavanje infrastrukture, koja je, kako kaže, godinama problem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.