KOŠARKA

Amer Čolan za "Avaz": Neću dozvoliti neregularnosti u prvenstvu BiH

Kantonalni savezi Zenica, Tuzla i Sarajevo pismeno zatražili da se šampionat obustavi do rješenja problema

Čolan: Kancelarija ima nadležnost nad komesarom. Arhiv

Piše: E. J. / Avaz.ba

14.1.2020

Odluku o prekidu Prvenstva Bosne i Hercegovine za muškarce donijela je Kancelarija Košarkaškog saveza BiH s Amerom Čolanom, generalnim sekretarom KSBiH, na čelu.

Čolan je naglasio za naš portal da je bio praktično prinuđen na ovaj korak kako bi zaštitio regularnost takmičenja, a na osnovu ranije odluke Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH da nadležnost nad komesarom takmičenja u sezoni 2019./2020. ima Kancelarija KSBiH.

Naime, utakmica 14. kola Igokea - Spars Realway je trebala biti odigrana prošlog vikenda, ali je prolongirana za utorak (danas) na zahtjev Igokee zbog odigravanja meča ABA lige. Propozicije takmičenja jasno govore da u slučaju odgađanja utakmice klubovi moraju dogovoriti novi termin odigravanja meča

- Narušeni su propisi i regularnost takmičenja odlukom komesara Siniše Jakovljevića da utakmicu Igokea - Spars zakaže za 14. januar, uprkos tome što klubovi nisu dogovorili promjenu termina, što zahtijevaju propisi. U konkretnom slučaju Spars nije pristao na ovaj termin, ali je komesar insistirao da se igra danas.

Kako se komesar oglušio na sve dopise da poništi svoju odluku, čak i onaj koji mu je uputio predsjednik Upravnog odbora Mirza Teletović, odlučio sam da se prvenstvo prekine. U međuvremenu, kantonalni savezi Sarajevo, Tuzla i Zenica također su zatražili da se takmičenje obustavi i sazove hitna sjednica Upravnog odbora kako bi se riješila ova situacija - rekao je Čolan.

Dodao je da svi naši klubovi moraju imati isti tretman i da se neće dozvoliti favoriziranje pojedinih timova nauštrb drugih.

- Mislim da je prvenstvo već narušeno ranijom odlukom komesara da se utakmica Leotar - Igokea, koja je trebala biti igrana 4. januara, odgodi za februar, iako se morala igrati unutar 72 sata od redovnog termina - rekao je Čolan. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.