KOŠARKA

Sramotno: Prekinuto prvenstvo Bosne i Hercegovine

Nadležnost nad komesarom takmičenja ima kancelarija KSBiH

Spars nije želio putovati u Laktaše. Arhiv

E. J. / Avaz.ba

14.1.2020

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine odlučio je prekinuti Prvenstvo BiH za muškarce!

Nevjerovatna odluka uslijedila je nakon što se klubovi Igokea i Spars nisu mogli dogovoriti kada igrati meč 14. kola, koji je bio zakazan za danas u Laktašima.

- Na osnovu člana 33. Statuta Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, Upravni odbor Košarkaškog saveza BiH na 22. sjednici održanoj dana 27.08.2019. godine donio je Odluku Broj: 651/19 u kojoj se navodi da nadležnost nad komesarom takmičenja u sezoni 2019/2010 ima kancelarija KSBiH.

S tim u vezi, obzirom da je došlo do kršenja propozicija, te samim tim narušen je kalendar i regularnost takmičenja Prvenstva BiH sezona 2019/20, donosi se Odluka o prekidu Lige 12 Prvenstva BiH i poništenja nominacija 14. kola Prvenstva BiH Lige 12 između KK Igokea i KK Spars Realway kao i svih nominacija 15. kola Prvenstva BiH Lige 12 do okončanja sastanka i donošenja zaključka od strane UO KSBiH.

O nastavku takmičenja Prvenstva BiH Lige 12 kao i nominacijama za navedene utakmice kancelarija KSBiH dostavit će obavijest nakon što UO KSBiH donese odluku i otkloni nejasnoće. Odluka stupa na snagu danom donošenja - navodi se u saopćenju koje je dostavljeno klubovima.

Podsjetimo, sporna utakmica je trebala biti odigrana proteklog vikenda, ali je prolongirana za utorak (danas) na zahtjev Igokee zbog odigravanja meča ABA lige. No, propozicije takmičenja jasno govore da u slučaju odgađanja utakmice klubovi moraju dogovoriti novi termin odigravanja meča.

To ovoga puta nije urađeno, zbog čega su iz Sparsa najavili da neće otputovati na utakmicu. Predstavnici sarajevskog kluba kao razlog su naveli igranje bitne utakmice u okviru ABA lige 2 koja ih očekuje u četvrtak protiv Splita.

Generalni sekretar KSBiH Amer Čolan je naglasio da je poništio nominaciju za ovaj meč jer komesar takmičenja Siniša Jakovljević nije postupio u skladu s propisima pri određivanju novog termina. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.