MUZIČKI SPEKTAKL U MALMEU

Uoči prvog polufinala: Eurosong u sjeni ratova, strahuje se i od napada na arenu

Večeras iz regiona nastupaju Hrvatska, Srbija i Slovenija

Arena u Malmeu: Velike mjere obezbjeđenja. Društvene mreže

7.5.2024

Prvo polufinale Eurosonga 2024. bit će održano večeras u Švedskoj, drugo je na redu u četvrtak, a veliko finale u subotu.

Kao što je poznato, Bosna i Hercegovina ne učestvuje već godinama, a iz regiona, također, ni Crna Gora i Sjeverna Makedonija ne učestvuju iz finansijskih razloga.

Nadziranje publike

Kartu za veliko finale večeras od 15 traži 10 zemalja. Kada je riječ o regionu, nastupaju Srbija, Hrvatska te Slovenija.

Predstavnik Hrvatske Baby Lasagna s pjesmom“Rim Tim Tagi Dim“ važi za velikog favorita. Očigledno je da u Hrvatskoj računaju da će njihov predstavnik večeras proći u finale, pa tako Grad Zagreb prvi put organizira javno gledanje finala Eurosonga, koje će se održati u subotu s početkom od 20 sati na Evropskom trgu.

Srbiju predstavlja Teya Dora s pjesmom „Ramonda“, a Sloveniju Sara Briški Cirman s numerom „Veronika“. Srbija ima rednu poziciju dva, Hrvatska nastupa sedma, a Slovenija deveta.

Ovo muzičko takmičenje odvija se u sjeni rata na Bliskom istoku, ali i rata Rusije i Ukrajine koji traje više od dvije godine.

Izraelska predstavnica na Evroviziji, Eden Golan, tvrdi je da je dobila niz prijetnji smrću zbog trenutne političke situacije, nakon izraelske invazije na Gazu.

Državna agencija za nacionalnu sigurnost Šin Bet (Shin Bet) čak je upozorila Eden da ne napušta hotelsku sobu osim za nastupe, jer Malme očekuje val propalestinskih demonstracija u nadolazećim danima, prenosi "Daily Mail".

Očekuje se da će se oko 100.00 protestanata okupiti u gradu, a švedska je policija zatražila pojačanje iz susjedne Danske i Norveške. Poduzete su opsežne mjere sigurnosti.

Policajci su u Švedskoj obično naoružani pištoljima, ali neki će nositi veće oružje iz predostrožnosti. Također, kamere će montirati na dronove kako bi nadzirali publiku dok pokušavaju održati mir tokom najvećeg muzičkog takmičenja.


Baby Lasagna. Društvene mreže

Ipak, najalarmantnije od svega je što postoje izvještaji da teroristi planiraju bombardirati arenu.

Iako su zemlje poput Danske, Finske, Norveške i Švedske više puta pozvale na to da se Izraelu potpuno zabrani učešće na Evroviziji, a u Belgiji su dva ministra zatražila da Izrael bude izbačen s takmičenja, baš kao što su to napravili 2022. Rusiji nakon invazije na Ukrajinu, ipak do toga u ovom slučaju nije došlo. Organizatori Eurosonga poručili su da ne mogu donositi političke odluke.

Dva protesta

Švedska novinska agencija TT najavila je da će svako ko pokuša unijeti palestinsku zastavu ili natpis s političkom porukom u arenu tokom trajanja Eurosonga biti zaustavljen.

Kako navode agencije, 11. maja će u Malmeu biti održana dva velika protesta zbog učešća Izraela na Euroviziji.



Golan: Brojne zemlje pozivale da se Izraelu zabrani učešće. Društvene mreže

Kako se glasa u polufinalu

U polufinalnim večerima će o prolazu u finale odlučivati isključivo gledaoci. Gledaoci zemalja koje nastupaju u prvom finalu mogu glasati te večeri i obrnuto. Zemlje koje se ne takmiče na Eurosongu, odnosno njihovi gledaoci, mogu početi glasati na kraju prijenosa zadnje generalne probe, a ono je otvoreno sve do početka prijenosa uživo.

Za sve ostale, glasanje u polufinalu će se otvoriti nakon zadnjeg nastupa i trajat će otprilike 15–25 minuta. Kada se glasanje zatvori, 10 pjesama koje su najbolje prošle dobit će bodove od 1 do 8, 10 i 12.

Direktni finalisti su Velika Britanija, Italija, Njemačka, Francuska, Španija i ovogodišnji domaćin Švedska. Rusiji i Belorusiji je i ove godine zabranjeno da učestvuju zbog rata u Ukrajini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.