BIVŠA FRAJLA

Marija Mirković za “Avaz”: U Hrvatskoj sada zarađujem novac

Oni imaju lijepo uređena autorska prava, tantijeme se isplaćuju dva puta godišnje

Marija Mirković. Instagram

21.12.2023

Marija Mirković, bivša članica grupe “Frajle”, krenula je sa samostalnom karijerom te je, najprije u Zagrebu pa u Beogradu, promovirala svoja prva dva albuma. Jedan se zove “Ja sam Marija”, a drugi “I to sam ja”, dok je s numerom “Požuri, požuri” učestvovala i na Izboru za pjesmu Evrovizije 2022. godine.

Trag na meni

Drugi album sadrži obrade pjesama “za sva vremena”, i to od Lepe Brene, Rođe Raičevića, „Magazina“, Olivera Dragojevića i Džeja, a za sve je, u saradnji s Filipom Gjudom, Marija uradila nove aranžmane.

- Ja sam Marija Mirković, čije lice krasi i naslovnu stranu omota ova dva albuma, bliži poznanici i prijatelji me zovu Makica. Volim da pišem pjesme, volim da pjevam, da sviram gitaru, šira publika me poznaje kao članicu grupe „Frajle“. Bile smo zajedno 12 godina, ali više nismo, već dvije i po godine idem sama svojim putem i nadam se da neće biti teško da se zapamti jedno malo i slatko ime i prezime - predstavila nam se Marija Mirković.

Marija pjeva ljubavne pjesme, ali i one bliske Mediteranu.

- I, rekla bih, Panonskom moru. To je nešto što nosim u sebi. Ja sam zapravo iz Prištine, ali Novi Sad je učinio da dobijem tu panonsku depresiju i taj malo drugačiji izraz i onda znam da kažem da su moje pjesme ljubavne, s melanholičnim zvukom - kazala je Marija.

Primjetno je da glasom podsjeća na pjevačice iz Hrvatske - Jelenu Rozgu, Severinu, Danijelu… A Marija govori o tome kako je došlo do toga da je više prisutna na sceni u Hrvatskoj nego u Srbiji.

Marija Mirković. Instagram

- Dok sam bila u grupi “Frajle”, ja sam, kao što se zna, napisala tekstove za mnoge pjesme. I s vremenom počela sam da pišem za Alku Vuicu, pa za hrvatske bendove, za njihove druge izvođače koji nisu toliko popularni u regiji, ali čije pjesme se u Hrvatskoj dosta slušaju. Prije dvije godine sam čak bila u top 5 autora u Hrvatskoj, to je, recimo, baš interesantno i o tome se malo zna… - istakla je ona.

Zajedno 12 godina

No, da li je isplativo?

- Da, da… Oni imaju lijepo uređena autorska prava, tantijeme se isplaćuju dva puta godišnje, svakog juna i decembra, kada se to desi, ja mogu da odem na neko lijepo putovanje - rekla je Marija.

Dodaje kako s članicama njene bivše grupe nije u kontaktu.

- Nismo u kontaktu. Vjerovatno to tako život i posao namjeste… One imaju svoje puteve, ja svoj, ali vjerujem da mislimo dobro kako ja njima tako i one meni, želimo sve najbolje i ja njima i one meni. Bile smo 12 godina skupa i to je baš ozbiljan period života i zajedničke karijere. To ostaje zauvijek - zaključila je Marija.

Saradnja s Alkom

Marija uglavnom sama piše tekstove pjesama, no, uz nju, najčešće se spominje Alka Vuica.

- S Alkom sam počela saradnju na njenom albumu i mogu reći da baš volim da radim s njom. Sada smo nastavile saradnju tako što je ona meni uradila pjesme. A pošto sam za drugi album obradila neke od velikih hitova iz prethodnog perioda, normalno je da se među njima nađu i pjesme Marine Tucaković - podsjetila je Marija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.