RAZGOVOR

Tanja Bošković: Pola moje mladosti je ostalo u Sarajevu

Predstava „Nova dobra stara vremena“ u bh. prijestonici krajem juna, pozorište je porodica i svuda na svijetu je ista

Tanja Bošković

Piše: N. Gazivoda

15.6.2019

Glumica Tanja Bošković (65) dolazi krajem mjeseca u Sarajevo, gdje će gostovati s predstavom „Nova dobra stara vremena“. U impresivnoj karijeri ova crvenokosa diva odigrala je brojne uloge u pozorištu, kultnim filmovima i TV serijama koje su je učinile jednom od najpopularnijih glumica u regionu.

Prijateljski gradovi

Predstava „Nova dobra stara vremena“ nastala je na osnovu tekstova o Beogradu nekoliko pisaca.

- To je divna priča koju je Rade Marjanović napravio o vremenu koje je bilo drugačije, koje je bilo sretno, kad se odlazilo na more Fićom... Jednostavno, to je priča naše generacije, moje i Radetove. Vjerujem da ona zanima sve nas koji smo nekada živjeli u onoj zemlji. Predstava je prosto na radost nama koji smo preživjeli – kazala je glumica.

Dodala je da predstavu izvode već neko vrijeme te da su bili u, kako to ona kaže, prijateljskim gradovima poput Budimpešte i Herceg-Novog, a sada dolaze i u Sarajevo krajem mjeseca, gdje će ostati dva dana.

- Mnogo se radujem Sarajevu, to je prilika da Rade i ja odemo na Baščaršiju da prošetamo ulicama naše mladosti. I Rade i ja imamo te neke fantastične doživljaje vezane za taj grad. Pola moje mladosti je tu, sva neka divna druženja, prijateljstva, lijepa poznanstva, sve to je živo u sjećanju. Naše su se akademije posjećivale, mi smo dolazili jedni kod drugih – rekla je Bošković.

Glumica je u Sarajevu boravila i dok je snimala humorističnu seriju „Viza za budućnost“. Kako nam je rekla, i u tom periodu stekla je prijatelje i poznanstva koja ne mogu tek tako nestati.

Bučna i tužna

- Mi imamo neke zajedničke mladosti, Pulu, Bled, Dubrovnik. Pozorište je porodica i svuda na svijetu je ista. I bučna, razbarušena, i vesela i tužna kad treba, ali ljudima koji su u pozorištu ono je glavna stvar. Pozorište se ne da komadati na parčiće – jasna je bila Bošković.

Rekla je i to da na godine ne gleda kao na teret, već su one pune fantastičnih uspomena te divnih doživljaja.

Živjeli smo bolje

- Sjećam se da smo Vesna Čipčić i ja jednog petka popodne, ne znajući šta da radimo, rekle: „Šta misliš da sjednemo na avion da odemo u Sarajevo i gledamo predstavu“. Tako je i bilo. Znate, mi koji smo živjeli u onom vremenu i zemlji, živjeli smo bolje u svakom smislu – zaključila je Bošković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.