UMJETNA INTELIGENCIJA

Sumnjate da su vaše fotografije dostupne na internetu: Ova aplikacija je rješenje

Tako možete otkriti i zloupotrebe

PimEyes također može prepoznati osobe slične vama s kojima dijelite karakteristike lica. Facebook

E. Ag.

14.5.2024

Način na koji funkcioniše stranica PimEyes je taj što vi date svoje fotografije, a ona ih koristi za pronalaženje svih vaših slika dostupnih na internetu. Ova tehnologija omogućuje identifikaciju fotografija online pomoću vještačke inteligencije.

Nazvana je "najuznemirujućom web stranicom s vještačkom inteligencijom na internetu".

Dajući svoje fotografije stranici PimEyes, omogućujete joj da pronađe sve vaše fotografije dostupne na internetu. Dok neki smatraju da je ovo zanimljiva mogućnost, drugi je opisuju kao "san svakog uhode", jer jednom kada imaju jednu vašu fotografiju, mogu je koristiti za pronalaženje drugih, piše 24sedam.rs.

Stranici treba samo nekoliko sekundi da pronađe druge fotografije na temelju jedne, što predstavlja izazov za privatnost na internetu. PimEyes također može prepoznati osobe slične vama s kojima dijelite karakteristike lica.

Iako je neki hvale na sva usta navodeći primjer da je "pronašla ko je koristio moje lice bez mog pristanka" i omogućila poduzimanje mjera za uklanjanje takvih slika s web stranica, postoji i rizik za privatnost.

Ukoliko su vaši profili na mrežama javni, onda možete očekivati da su vaše fotografije preuzimane i nalaze se na raznim mjestima na internetu. Čak i ako su vaše fotografije postavljene na privatnim profilima na društvenim mrežama, postoji mogućnost da se rasprše po internetu, prenosi Ladbible.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.