ODLAZI U PROŠLOST

Simbol ljekarske profesije: Laserski AI uređaj mogao bi zamijeniti stetoskop

Tim naučnika iz Glazgova napravio je instrument s vještačkom inteligencijom i kvantnom tehnologijom za praćenje pulsa pacijenta na daljinu

Slični uređaji mogli bi da prate krvni pritisak i sitne promjene koje bi mogle da ukažu na Alzheimerovu bolest. Facebook

E. Ag.

4.12.2023

Stetoskop je simbol ljekara već puna dva stoljeća, ali bi uskoro mogao da ode u penziju zahvaljujući novom uređaju za praćenje pulsa pacijenta. Naučnici su razvili lasersku kameru koja očitava puls osobe s rastojanja i brzo otkriva da li osoba ima kardiovaskularnih problema, piše Guardian.

Online medicinski karton

Sistem koji koristi vještačku inteligenciju (AI) i kvantne tehnologije mogao bi da transformiše način na koji se prati zdravlje pacijenata, rekli su istraživači s Univerziteta u Glazgovu.

- Ova tehnologija mogla bi da se postavi u tržne centre, gdje bi ljudi brzo mogli da provjere puls, a podaci bi odmah bili dodati njihovom online medicinskom kartonu. Alternativa je i postavljanje laserskih monitora u kuće pacijenata kako bi se pratili različiti parametri u kućnom okruženju – rekao je profesor Danijel Faćio iz Centra za napredna istraživanja Univerziteta u Glazgovu.

Slični uređaji mogli bi da prate krvni pritisak i sitne promjene koje bi mogle da ukažu na Alzheimerovu bolest.

Praćenje pulsa s distance posebno je bitno za otkrivanje aritmija i moglo bi da ukaže na opasnost od srčanog ili moždanog udara.

Ko je izmislio stetoskop

Za praćenje pulsa ljekari trenutno koriste stetoskop. Ovaj instrument izumio je početkom 19. stoljeća francuski ljekar Rene-Teofil-Ijasanet Laenek, kako ne bi morao da prislanja glavu na grudi ženskih pacijenata, piše Nauka.rs.

Pravilno korištenje

- Potrebna je obuka da bi se stetoskop pravilno koristio. Ako se pritisne prejako na grudi pacijenta, može da priguši signal. Istovremeno, može biti veoma teško otkriti pozadinske zvuke koji su ključni za otkrivanje defekta - rekao je Faćio.

On i njegov tim razvili su sistem brzih kamera koji snima brzinom od 2.000 frejmova po sekundi. Laserski zrak pogađa kožu na grkljanu i mjeri koliko se tačno njihova koža pomjera kako se glavna arterija širi i skuplja. Svi signali koje uhvati, a koji su gotovo neuhvatljivi bez takvog uređaja, idu na daljnju analizu.

- Tu se uključuje AI. Napredni kompjuterski sistem filtrira signale i ostaju samo vibracije koje nastaju kako srce lupa. Znamo frekvenciju srčanog ritma i AI se fokusira na to – rekao je Faćio.

Analiza može da otkrije mnogo toga.

- Sistem je veoma precizan. Čak i ako je u kući 10 ljudi, on može laserom da uhvati signal i izoluje ga – rekao je Faćio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.