SFERA

Američka agencija nudi besplatnu vožnju u svemir: Ovo je uvjet

Karmanova linija se smatra ulaznom tačkom u svemir

Instagram

E. Ag.

prije 2 dana


Agencija za istraživanje svemira i ispitivanje (SERA), koja se udružila s kompanijom Džefa Bezosa "Blu oridžin" ponudila je 11-minutnu "besplatnu vožnju u svemir" civilnim kandidatima koji su voljni da otputuju.

SERA je odabrala Indiju među partnerskim nacijama za vožnju pored Karmanove linije, 100 kilometara iznad površine zemlje, prenio je TV Wionnjuz.

Karmanova linija se smatra ulaznom tačkom u svemir.

- Želimo da istraživanje svemira učinimo otvorenim za sve. Prikupili smo sredstva da sponzorišemo ovu misiju, tokom koje ćemo letjeti sa šesteročlanom posadom, uključujući i jednog Indijca - rekao je Džošua Skurla, suosnivač SERA.

Prema SERA-i, raketa Nju Šepard kompanije "Blu oridžin" bi se koristila za prijevoz kandidata do Karmanove linije, a zatim bi ih vratila na zemlju radi kontrolisanog slijetanja.

- Uzbuđeni smo što je Indija dio našeg programa leta u svemir. Želimo da prostor učinimo dostupnim svima i sretni smo što nudimo ovu jedinstvenu priliku indijskom državljaninu (iznad 18 godina) koji želi da iskusi čuda putovanja u svemir - rekao je Skurla.

Prema navodima kompanije, indijski kandidat će biti izabran na osnovu javnog glasanja, a svaki indijski državljanin mogao bi da se registruje za program tako što će platiti iznos od 2,5 dolara, koji služi za pokrivanje troškova verifikacije da bi se obezbijedilo pošteno glasanje.

Glasanje će se odvijati kroz eliminaciju kandidata u tri faze.

Javnost će glasati samo za kandidate iz svoje nacije ili regiona, saopćila je kompanija.

Prema Semu Hačisonu, suosnivaču SERA, minimalni fizički zahtjevi i obuka za let snižavaju barijeru za ulazak u "trku" omogućavajući raznovrsnije i inkluzivnije učešće ljudi u svemiru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.