UKUS MORA

Ovo su najbolja hrvatska jela od morskih plodova

Ova tradicionalna jela ne smijete zaobići

Hobotnica na dalmatinski način. Pixabay

Dž. R.

8.3.2024

TasteAtlas sastavio je popis najboljih hrvatskih jela s plodovima mora, od hobotnice do dagnji.

Salata od hobotnice

Salata od hobotnice porijeklom je iz Dalmacije, ali je vrlo popularna u cijeloj zemlji. Iako postoje mnoge verzije, obično se radi od kombinacije hobotnice, luka, bijelog luka, lovora, maslinovog ulja, peršuna, krompira, soli, octa i paradajza. Hobotnicu se skuha, nareže na manje komade i pomiješa s ostalim sastojcima, a salata se jede dobro ohlađena.

Dagnje na buzaru

Dagnje na buzaru su tradicionalno jelo hrvatskog primorja koje se priprema s dagnjama kao glavnim sastojkom. One se izribaju, stave u lonac s mlakom vodom, poklope i lagano kuhaju dok se ne otvore. Maslinovo ulje, bijeli luk, peršun i malo bibera se prodinsta pa pomiješa s dagnjama i par kriški limuna. Za kraj se dodaje bijelo vino, a dagnje se prije posluživanja često posipaju krušnim mrvicama.

Hobotnica ispod peke

Hobotnica ispod peke je dalmatinsko jelo koje se priprema polaganim kuhanjem cijele svježe hobotnice u soku pod pekom u obliku zvona. Hobotnica se često aromatizira biljem i začinima poput bijelog luka, limuna, lovora, metvice, čilija i crnog bibera. Ponekad joj se dodaje maslinovo ulje te crno ili bijelo vino, a uz hobotnicu nerijetko se kuhaju i krompir, luk, mrkva, paradajz i paprika.

Dagnje na crvenu buzaru

Dagnje na crvenu buzaru popularno su grčko i hrvatsko predjelo koje se sastoji od svježih dagnji kuhanih na pari u crnom vinu, sa svježim začinskim biljem, bijelim lukom i raznim povrćem. Jelo se obično prelijeva mediteranskim crvenim umakom i jede se uz puno hljeba. U Hrvatskoj je jelo poznato i kao dagnje na crveno, a može se pronaći u mnogim restoranima na obali.

Šaran na rašljama

Šaran na rašljama baranjski je specijalitet, a sastoji se od velikog šarana koji se stavi na štap i polako se peče na drvenoj vatri, što mu daje jedinstvenu dimljenost i aromu. Desetak minuta prije nego što je šaran do kraja pečen, posipa se solju i mljevenom crvenom paprikom, a najčešće se poslužuje s mladim lukom i krompir salatom, uz čašu bijelog vina.

Jadranske lignje na padelu

Jadranske lignje na padelu tradicionalno su dalmatinsko jelo koje se priprema od svježih lignji, maslinovog ulja, bijelog vina, ribljeg temeljca, bijelog luka, peršuna, bibera i krompira. Lignje najprije očistite i začinite, a zatim popržite na maslinovom ulju s bijelim lukom i peršunom. Najviše se jede ljeti u Dalmaciji, uz čašu bijelog vina.

Brudet

Brudet je jedan od klasika hrvatske kuhinje. Pripremljeno s raznim plodovima mora, ovo rustikalno varivo priprema se duž cijele hrvatske obale, gdje svako kućanstvo ima svoju verziju jela.

Općenito se za njegovu pripremu koriste najmanje tri različite vrste ribe, uvijek narezane na veće komade i ostavljene na kosti. Za brudet je prikladna škarpina, grdobina, brancin ili bilo koja druga riba s bijelim mesom.

Crni rižoto

Crni rižoto neizostavno je jelo u mnogim dalmatinskim konobama i restoranima, a pravi se od svježih liganja ili sipe, odnosno od njihova crnila. U jelo se često dodaju i drugi plodovi mora, poput dagnji i školjki. Iako je porijeklo ovog jela još uvijek nejasno, vjeruje se da je izumljeno dok je Hrvatska bila pod venecijanskom vlašću pa se zato prvo proširilo u Venetu, a potom i po Mediteranu.

Srdele na žaru

Srdele na žaru tradicionalno su jelo koje se najčešće priprema u ljetnim mjesecima, kada svježih srdela ima u izobilju. Srdele se obično mariniraju u mješavini maslinovog ulja, limunovog soka, crnog bibera i soli prije pečenja na žaru na drvenom ugljenu.

Jelo se najčešće poslužuje kao predjelo ili kao dio meze, uz kruh, kuhani krumpir, pirjano povrće ili salate, a najbolje pristaje uz slatka domaća bijela vina.

Perkelt od soma

Perkelt od soma tradicionalna je delicija s područja Slavonije i Baranje, pod velikim utjecajem mađarske kuhinje. Ova varijanta mađarskog pörkölt gulaša priprema se od narezanog soma i luka, bijelog luka, mljevene crvene paprike i slanine. Gulaš se tradicionalno poslužuje uz domaće rezance, a uz fiš paprikaš i čobanac, neizostavan je dio jelovnika u brojnim restoranima u Baranji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.