RECEPTI

Ražnjići s umakom

Mljevenom mesu dodajte sitno nasjeckane luk i bijeli luk

Ukusno jelo. The art of food and wine

Z. K.

19.8.2023

Sastojci: 800 g mljevene teletine, 100 g luka, 2 čehna bijelog luka, 2 jaja, so, biber, 1 čili papričica, pola kašičice suhog timijana, 1 kašika nasjeckanog peršuna.

Umak: 1 zreli avokado, 1 čehno bijelog luka, 1 kašika maslinovog ulja, sok pola limuna, so, biber, 1 kašika nasjeckanog peršuna.

Priprema:

1. Mljevenom mesu dodajte sitno nasjeckane luk i bijeli luk. Zatim dodajte jaja, nasjeckanu papričicu, timijan, so, biber i peršun. Smjesu dobro izmiješajte (rukama), da se sastojci dobro povežu i lakše izrade kuglice.

2. Oblikujte kuglice, luk narežite na veće komade (veličine kuglice) i naizmjenično nanižite na štapiće za ražnjiće. Ražnjiće pecite na roštilju ili tavi.

3. Umak pripremite tako da razrežete avokado, maknete košticu i koru te ga zdrobite viljuškom. Važno je da avokado bude zreo i mekan.

4. Dodajte mu sok od limuna, protisnuti bijeli luk, so, biber, maslinovo ulje i peršun. Dobro promiješajte te pečeno meso poslužite s umakom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.