IDEALNA ZA ŽIVOT

Najsretnija zemlja na svijetu: Koja je tajna Finske

Rodna ravnopravnost, povjerenje u nacionalne institucije i niska korupcija važni su faktori za sreću

finska - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dž. R.

20.5.2024

Kažu da je Finska zemlja u kojoj žive najsretniji ljudi na svijetu. Ostaje pitanje, koji su to faktori utjecali da se njeno stanovništvo tako osjeća?

Odlični uslovi

Sedmu godinu zaredom, Finska je proglašena najsretnijom zemljom na svijetu u Svjetskom izvještaju o sreći 2024., koji je pokrenut 2012. godine radi promoviranja Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija (UN). 

Ispitanici su zamoljeni da ocijene svoje živote na skali od jedan do deset. Dok su nordijske zemlje zauzele, što nije iznenađujuće, visoka mjesta, i SAD i Njemačka su ispale iz prvih 20.

Rodna ravnopravnost, povjerenje u nacionalne institucije i niska korupcija važni su faktori za sreću Finaca, smatra ambasador Finske u Njemačkoj. Finska je 1906. godine postala prva zemlja na svijetu koja je ženama dala puno pravo glasa i učešća na parlamentarnim izborima. 

Kada se novinar prošle godine pretvarao da je izgubio 12 novčanika sa gotovinom i kontakt informacijama u 16 ​​gradova širom svijeta kako bi testirao kredibilitet građana, Helsinki, glavni grad Finske, pokazao se najpoštenijim jer je vraćeno 11 od 12 novčanika. Istovremeno, Finska je druga najmanje korumpirana zemlja na svijetu posle Danske.

Lista zemalja

Odlično obrazovanje, univerzalna zdravstvena zaštita i politika prilagođena porodici igraju važnu ulogu u zadovoljstvu Finaca kvalitetom života. Obrazovni sistem Finske zauzima osmo mjesto u svijetu, dok zdravstvene usluge, iako nisu potpuno besplatne, ostaju nevjerovatno pristupačne.

Konačno, neki duhovito tvrde da je pravi razlog za sreću Finaca to što ona "otopi" negativne misli. Tačnije, Finska ima oko 3,5 miliona sauna, a sve vladine zgrade imaju saune koje građanima nude sate opuštanja i dekompresije.

Ovo je lista 20 najsretnijih zemalja:

Finska

Danska

Island

Švedska

Izrael

Holandija

Norveška

Luksemburg

Švicarska

Australija

Novi Zeland

Kostarika

Kuvajt

Austrija

Kanada

Belgija

Irska

Češka

Litvanija

Velika Britanija

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.