BOGATA HISTORIJA

Rekordna suma izvađena iz Fontane di Trevi: Znate li na čiji račun idu novčići koji se sakupljaju svakog dana

Vađenje novca se odvija pod budnim okom policije

Fontana di Trevi. Instagram

E. Ag.

2.2.2024

Svako ko je bio u Rimu svratio je na ovu nezaobilaznu lokaciju - Fontanu di Trevi, jedno od najprepoznatljivijih čuda Rima, koja je više od obične fontane. Ona je umjetničko djelo, simbol i mjesto okupljanja koje nosi bogatu historiju i tradiciju.

Gradili su je tri decenije

Izgrađena u 18. stoljeću, Fontana di Trevi je djelo arhitekte Nikole Salvija. Njena izgradnja je trajala više od 30 godina, a fontana je zvanično završena 1762. godine. Fontana di Trevi nije samo impresivno umjetničko djelo, već i završetak jednog od akvadukata koji su snabdijevali Rim vodom. Sa svojih 26 metara visine i 49 metara širine, ova fontana je najveća u Rimu i jedna od najvećih baroknih fontana na svetu. Napravljena je od kamena travertina, istim onim koji se koristio za gradnju Koloseuma.

Dizajn pun simbolike

Fontana prikazuje morsko kraljevstvo, s centralnom figurom Neptuna, boga mora, koji jaše na kočijama u obliku školjke koju vuku morski konjici. Ovi konji su vođeni tritonima, a okruženi su reljefima i skulpturama koje simbolizuju zdravlje i obilje. Bogata barokna estetika i detaljni reljefi čine Fontanu di Trevi jednim od najljepših primjera barokne umjetnosti u Italiji.

Tradicija bacanja novčića

Jedna od najpoznatijih tradicija vezanih za Fontanu di Trevi jeste bacanje novčića desnom rukom preko lijevog ramena. Vjeruje se da, ako bacite jedan novčić, sigurno ćete se vratiti u Rim, dva novčića vode do nove ljubavi, a tri novčića do braka. Ova tradicija privlači milione turista svake godine i postala je neizostavan dio posjete Rimu.

Sakupljanje novca i njegova svrha

Prošle godine, prema pisanju portala Euronews, u Fontani di Trevi je sakupljeno oko 1,5 miliona eura. Svaki dan turisti bacaju oko 3.000 eura u fontanu. Radnici koriste četke na krajevima dugih motki da pometu novčiće u gomile, a zatim upotrebljavaju usisno crijevo da izvuku novac iz vode. Novčići se zatim skladište pod budnim okom policije.

Sakupljeni novac koristi se u humanitarne svrhe, a značajan dio donira se lokalnoj katoličkoj dobrotvornoj organizaciji Caritas. Organizacija Caritas koristi ova sredstva za finansiranje različitih projekata, uključujući pomoć siromašnima i beskućnicima u Rimu, i suma iz fontane sada čini 15 posto njenog godišnjeg budžeta.

Grupa koristi novac da pomogne siromašnima i beskućnicima, ali i da finansira narodne kuhinje, skloništa za beskućnike, besplatne supermarkete i druge projekte. Također, novac je namijenjen i za održavanje kompleksa na periferiji Rima u kome se nalaze starački dom, kantina i zubar za stanovnike grada koji žive u siromaštvu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.