OBRATITE PAŽNJU

Nepogrešiv znak da ste u vezi s klasičnim manipulatorom

Često je teško ostati objektivan i primijetiti da je veza u kojoj se nalazite zapravo toksična

Pojedini partneri umiju biti ozbiljni manipulatori. Printscreen

E. Ag.

10.2.2023

Kada gajite osjećanja prema nekome, često je teško ostati objektivan i primijetiti da je veza u kojoj se nalazite zapravo toksična.

Pojedini partneri umiju da budu iskusni manipulatori, koji će tvoje nezadovoljstvo uspjeti da preokrenu u svoju korist, o čemu često govore i psiholozi.

Česta taktika

- Jedna veoma česta taktika koju koriste manipulatori i narcisi jeste da oni preokrenu vašu reakciju na njihovo loše ponašanje, na njihovo zlostavljanje prema vama ili povređivanje vas, znači oni to okrenu jednostavno u svoju korist, tako da na kraju ispada da vi, ustvari, zlostavljate njega – objašnjavaju psiholozi ovu pojavu.

Često se koriste kontranapadom. Printscreen

Promjena fokusa

Naprimjer, izađete na večeru i vi njega uhvatite da je nešto slagao. Vi se uznemirite, počnete da pričate o tome, zašto si to uradio, tražite objašnjenje… Međutim, onda se dešava preokret, tako da je njegova reakcija takva da on sada počinje da bjesni i da viče zašto mu je upropaštena večera, što je izblamiran... Pa počne taktika „ti si tako osjetljiva, ja sam samo želio da te izvedem na večeru, pogledaj šta si uradila…“ I u tom trenutku se ustvari dešava promjena fokusa. Sada više nije važno što je on vas izmanipulirao, nego se fokus mijenja na vas i vašu reakciju.

Znači, posmatrajte svoju vezu i posmatrajte da li se u vašem odnosu nešto ovako dešava, da li se dešava da on napada vašu reakciju na njegovo loše ponašanje i prebacuje fokus na vas, i to je onda jedan od sigurnih znakova da se nalazite u odnosu s manipulatorom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.