NJEGA LICA

Uklanjanje mrtvih stanica kože: Koji piling izabrati

Ako osjetite bol ili jako žarenje, odmah uklonite piling s kože

Birajte prirodne sastojke. Pixabay

Dž. R.

17.4.2024

Za zdravu i njegovanu kožu lica važno je koristiti odgovarajući piling kojim se uklanjaju mrtve stanice kože. Ipak, trebate znati kako ga pravilno upotrebljavati jer možete postići suprotan efekat te njime oštetiti kožu i učiniti je suhom.

Prednosti upotrebe

Primarna funkcija pilinga jest uklanjanje mrtvih stanica s površine kože. Njihovo nakupljanje na koži može dovesti do začepljenja pora, lošije teksture kože i lošije apsorpcije proizvoda u kožu. Premda mrtve stanice same otpadaju s kože, taj proces se usporava sa starenjem.

Upotrebom pilinga čistite i otvarate pore, pospješuje se apsorpciju proizvoda u kožu, ujednači se ten, potiče se stvaranje novih stanica kože i zaglađuje kožu.

Vrste pilinga

Postoje dvije vrste pilinga za lice, mehanički i hemijski.

Najpopularnija vrsta pilinga za lice je mehanički piling, no to ne znači da je ujedno i najbolja opcija. Radi se o pilingu koji fizički uklanja mrtve stanice kože uz pomoć abrazivnih čestica. Mehanički pilinzi mogu biti različiti, ovisno o česticama koje se koriste.

Čestice mogu biti sintetičke ili napravljene od prirodnih sastojaka, kao što su orašasti plodovi, koštice marelice, kafa, šećer itd. Kupovni mehanički piling najčešće sadrži sintetičke čestice, stoga ako želite nježniji mehanički piling, potražite neki koji ima prirodne sastojke.

Treba napomenuti da mehanički piling može doći i u formi “četke” ili spužve za uklanjanje mrtvih stanica kože za lice. Ovi proizvodi najčešće se koriste u kombinaciji s gelom za čišćenje lica.

Mehanički piling možete napraviti i kod kuće uz pomoć prirodnih sastojaka od kafe, kukuruzne krupice, kokosovog ulja i drugih.

Prije upotrebe mehaničkog pilinga na licu isprobajte ga na ruci. Čestice koje uklanjaju mrtvu kožu, bilo da se radi o prirodnim ili sintetičkim česticama, ne bi smjele grebati kožu, već nježno uklanjati mrtve stanice. Nemojte grubo masirati piling u kožu jer možete uzrokovati iritaciju i oštećenje kože.

Mehanički piling za lice se preporučuje osobama koje imaju masnu ili kombiniranu kožu. Ako imate suhu i/ili osjetljivu kožu, poželjno je izbjegavanje ove vrste pilinga.

Hemijski piling za lice

Hemijski piling djeluje na način da razbija poveznice među mrtvim stanicama kože uz pomoć kiselina. Ova vrsta pilinga sadrži AHA i/ili BHA kiseline.

Smatra se da je hemijski piling nježniji od mehaničkog zato što nema abrazivna svojstva. S druge strane, u odnosu na mehanički, kemijski piling prodire dublje u kožu, zbog čega se smatra kvalitetnijom vrstom pilinga za lice.

Pogodan je za sve tipove kože, suhu, masnu, kombiniranu i stariju kožu. Osobama sa suhom, osjetljivom ili normalnom kožom preporučuje se kemijski piling koji sadrži AHA kiseline, dok se osobama s masnom kožom i aknama preporučuje upotreba hemijskog pilinga koji sadrži BHA kiseline.

Izuzetno je važno pratiti upute, ne ostavljati piling na koži duže od onoga što piše na uputama, ne izlagati kožu suncu nakon primjene, koristiti nježnu kremu nakon pilinga itd.

Piling za lice – upozorenja

Ne preporučuje se upotreba hemijskog pilinga tokom trudnoće i dojenja, smatra se da hemikalije mogu biti štetne za bebu.

Pretjerana upotreba pilinga može dovesti do suhe i oštećene kože i izazvati akne. Stoga se preporučuje umjerena upotreba pilinga, 1 – 2 puta sedmično ili rjeđe ovisno o tipu kože.

Prilikom upotrebe može se javiti blago peckanje. Ako osjetite bol ili jako žarenje, odmah uklonite piling s kože.

Nemojte koristiti piling na oštećenoj koži ili otvorenim ranama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.