MOĆ PRIRODE

Borba sa celulitom: Evo koje biljke mogu pomoći da ga se riješite

Poboljšanjem protoka krvi, možete smanjiti pojavu celulita i potaknuti zdraviju kožu

Problem mnogih žena. Facebook

Dž. R.

12.4.2024

Jedan od najčešćih izvora nesigurnosti kod žena predstavlja upravo celulit, tačnije udubljeni dijelovi kože koji se često nalaze na bedrima, stražnjici i bokovima. Iako postoje mnogi tretmani koji mogu ublažiti pojavu celulita, ishrana i priroda također igraju veliku ulogu pa uključivanje određenih biljaka u vaš stil života može pomoći u njegovu smanjenju i poticanju glađe kože.

Korisne biljke

Evo koje su najbolje biljke protiv celulita.

Gotu kola je slavljena zbog svoje sposobnosti poboljšanja cirkulacije krvi i jačanja vezivnog tkiva. Pospješujući cirkulaciju, ova biljka potiče uklanjanje toksina iz tijela, smanjujući pojavu celulita tokom vremena.

Bogat spojem zvanim escin, ekstrakt divljeg kestena poznat je po svojim protuupalnim svojstvima. Može pomoći u smanjenju oteklina i poboljšanju cirkulacije, što ga čini efikasnim saveznikom u borbi protiv celulita.

Maslačak nije samo korov, to je moćna biljka bogata vitaminima i mineralima. Njegova diuretska svojstva pomažu u izbacivanju viška tekućine iz tijela, smanjujući nadutost i pojavu celulita.

Bobice kleke cijenjene su zbog svoje sposobnosti detoksikacije. Stimuliraju limfni sistem, pomažu u eliminaciji toksina i smanjuju zadržavanje tekućine, a sve to doprinosi stvaranju celulita.

Antioksidativna svojstva

Ginkgo biloba poznata je po svojim antioksidativnim svojstvima koja pomažu u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Osim toga, poboljšava protok krvi i cirkulaciju te pomaže u smanjenju celulita.

Bogat proantocijanidinima, ekstrakt sjemenki grožđa jača krvne žile i pospješuje cirkulaciju. Poboljšanjem protoka krvi, pomaže smanjiti pojavu celulita i potiče zdraviju kožu.

Zeleni čaj je prepun antioksidansa zvanih katehini, koji imaju protuupalna svojstva. Pijenje zelenog čaja ili njegova lokalna primjena mogu pomoći smanjiti pojavu celulita poboljšavajući protok krvi i smanjujući upalu.

Komorač sadrži spojeve koji pomažu u razgradnji masnih naslaga ispod kože, što ga čini dragocjenom biljkom u borbi protiv celulita. Također djeluje kao diuretik, tj. pomaže u eliminaciji viška tekućine.

Đumbir je poznat po svojim svojstvima zagrijavanja, zbog čega može poboljšati cirkulaciju i potaknuti razgradnju masnih stanica. Uključivanje đumbira u vašu prehranu ili lokalna upotreba mogu pomoći u smanjenju pojave celulita.

Ubrzavanje cirkulacije

Eterično ulje ružmarina poznato je po svojem stimulativnom djelovanju na cirkulaciju i limfnu drenažu. Masaža zahvaćenih područja razrijeđenim uljem ružmarina može pomoći u smanjenju zadržavanja tekućine i poboljšati izgled kože.

Korijen i list koprive neizostavni su sastojci čajeva za mršavljenje, čišćenje organizma i pospješivanje cirkulacije. Ovim procesom iz tijela izbacuje se višak tekućine nakupljen u masnim naslagama.

Cvjetovi zove djeluju kao diuretik i jačaju imunitet. Njihovo djelovanje savršeno je usklađeno s čajnim mješavinama koje pomažu u detoksikaciji i mršavljenju, čime uz skidanje kilograma čuvamo i jačamo imunitet.

Borovnice spadaju u najbolje biljke protiv celulita jer pospješuju cirkulaciju. Eterično ulje dobiveno od borovnice nalazi se praktično u svakom ulju za masažu i kremi protiv celulita.

Morske alge pokazale su se vrlo uspješne u liječenju i prevenciji celulita, često se koriste u kombinaciji s glinom. Pospješuju cirkulaciju, potkožnu prokrvljenost, potiču razgradnju masti i uklanjaju nakupljenu vodu u tkivima. Sadrže sastojke koji djeluju kao antioksidansi koji sprječavaju starenje kože i štite je od slobodnih radikala.

Dok je bršljan poznat po svojim svojstvima ekspektoransa, sve se više koristi u borbi protiv celulita zbog hederasaponina. Ovi spojevi pokazuju izvrsne učinke na vene, inhibirajući enzime elastazu i hijaluronidazu, čime olakšavaju proizvodnju elastina, što pomaže boljoj izgradnji potkožnog tkiva. Hederin je odgovoran za zaštitu krvnih žila i smanjenje njihove propusnosti.

Pomaže u apsorpciji celulitnog edema koji se javlja u početnim fazama razvoja celulita. Ovo svojstvo je ključno u liječenju celulita. Pripravci na bazi bršljana naučno su dokazani i opravdavaju svoju primjenu te su pogodni i za osobe s problemima vena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.