PRAVILNA BRIGA O LJUBIMCU

Napravite varijantu kućnih granula za ljubimca: Zdrava i izbalansirana ishrana

Možete malo i eksperimentirati tako što ćete napraviti suhu hranu sa dehidratorom, kako biste dobili još bolji proizvod

Grickalicu možete čuvati u frižideru. Pixabay

Dž. R.

22.3.2024

Henrijeta Morison (Henrietta Morrison), osnivač "Lili's Kitchen", proizvođača hrane za kućne ljubimce u Velikoj Britaniji, osmislila je recept za "granule" koji mogu da isprobaju i manje “talentovani” kuhari, prenosi Thewildest.

Jedinstvena receptura

Pomoću ovog jedinstvenog recepta napravite domaću suhu hranu za svog psa koja će obogatiti njegov jelovnik, a osim toga, imat ćete uvid u sastav svih namirnica.

Henrijeta Morison je počela da priprema domaće obroke za svoju ženku Lili zbog pogoršanja kožnih alergija i otkrila je da je priprema domaće hrane prava stvar.

Budući da je zagovornica zdrave i pravilne ishrane, Morisonova je u prve recepte ubacivala zobeno brašno, borovnice, tikvice i batat. Ubrzo je shvatila da su njeni domaći obroci radikalno poboljšali stanje kože psa i smanjili iritaciju.

Sveukupno zdravlje

Pored uklanjanja alergena, domaća hrana veoma je korisna za sveukupno zdravlje psa, jer obezbjeđuje svježe, visokokvalitetne, lako svarljive sastojke.

Postoji mnogo zabluda u vezi sa ishranom psa. Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca teško mogu da dešifriraju značenje svih podataka na etiketama hrane i kako sastojci i dodaci mogu da utječu na njihove pse. Morison je sarađivala sa nekoliko holističkih i konvencionalnih veterinara kako bi dobro formulirala svoje recepte.

Možete malo i eksperimentirati tako što ćete napraviti suhu hranu sa dehidratorom, kako biste dobili još bolji proizvod.

Sastojci

Smeđa riža (200 g), 100 g leće, 5 šolja vode, 3 oljuštene i isjeckane mrkve (200 g), 1 oljušten i isjeckan batat srednje veličine (200 g), 1 jabuka, oguljena, očišćena od jezgra i isjeckana ili 100 g nezaslađenog pirea od jabuke, 100 g usitnjenog zobenog zrna, četvrt kašike sitno sjeckanog svježeg peršuna, malo svježeg ružmarina, sitno isjeckanog, 500 g mljevene puretine, 50 ml maslinovog, suncokretovog ili ulja od repice, dodatno ulje za podmazivanje.

Priprema

1. Stavite rižu i leću u šerpu i prelijte vodom, pustite da provri, a zatim smanjite vatru na srednju i kuhajte 20 minuta. Dodajte sjeckanu mrkvu, batat, jabuku, zob i sjeckano bilje u šerpu kada riža i leća budu kuhani i lagano dinstajte još 20 minuta. Ako je smjesa previše suha, dodajte šolju vode.

2. Zagrijte rernu na 180 stepeni i namastite dva pleha. U međuvremenu, propržite mljevenu puretinu oko 10 minuta (ili dok se ne izdinsta). U blender dodajte polovinu kuhane mješavine povrća i žitarica i polovinu puretine, polovinu količine ulja i izmiksajte u gusti pire.

3. Raširite "tijesto" na jedan od listova za pečenje na debljinu od oko 5 mm. Tijesto će se lagano podizati i širiti dok se siječe, pa ostavite malo prostora za to. Isto uradite i sa tijestom za drugi pleh. 

4. Stavite oba pleha u zagrijanu rernu i pecite 45 minuta. Okrenite tijesto i ostavite da se suši još 30 do 45 minuta. Ukoliko još nisu gotovi, kolače ostavite da se suše još 20 minuta. 

5. Smanjite temperaturu rerne na 160 stepeni, izvadite kolače, ohladite i isjecite na male komade koje ćete vratiti u plehove i peći još sat ili dok se potpuno ne osuše (pazite da ne izgore).

6. Izvadite kolače iz rerne i ostavite da se sasvim ohlade. Gotovi obrok za pse treba da liči na komade lomljene pite koju možete držati u frižideru 10 dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.