ISPROBAJTE

Ako vam sobne biljke brzo uvehnu: Trik s običnom kuhinjskom spužvom mogao bi biti rješenje

Ako vaša biljka pokazuje znakove truhleži korijena, nije izgubljena svaka nada

Pomozite svojim biljkama da ožive. Instagram

M. Z.

3.11.2023

Održavanje sobnog bilja na životu ponekad može biti teško. Čak i za iskusne vrtlare, određivanje odgovarajuće količine vode za svaku pojedinačnu biljku može biti izazovno. 

Suho tlo

Tlo može biti suho na vrhu, ali biti dosta mokro na dnu vaze, a može se dogoditi i da vaša lijepa posuda možda nema odgovarajuću drenažu. U svakom slučaju, ako primijetite da jedna od vaših biljnih beba umire, osnovna kuhinjska spužvica može biti sve što vam treba da ih oživite, piše Best Life.

Jednostavno rečeno, do truhleži korijena dolazi kada je biljka previše zalivena i njeno tlo postane natopljeno vodom.

- To sprečava kisik da dopre do korijena i može u konačnici uzrokovati truhljenje korijena i druga oštećenja. Ovo je gljivični problem koji može ugroziti vaše biljke ako se ne riješi - objasnila je Lindzi Pangborn (Lindsay), stručnjakinja za vrtlarstvo za Bloomscape.

Prema Alfredu Palomaresu iz 1-800-Flowers.com, “ako novo ili staro lišće počne padati s biljke i zelene je, smeđe ili žute boje, ili je tlo počelo mirisati na truhlo, postoji dobra šansa da je biljka popila previše vode”.

Veličina spužve

Ako vaša biljka pokazuje znakove truhleži korijena, nije izgubljena svaka nada. Jednostavna kuhinjska spužva postavljena na dno tegle može pomoći u upijanju viška vlage. A budući da su spužve porozne, Palomares kaže da će “osigurati dodatni prostor za strujanje zraka kroz tlo”. Iako možete koristiti običnu spužvu iz trgovine, Palomares kaže da pripazite na njenu veličinu u poređenju s loncem u koji ćete je staviti.

- Ako je posuda prevelika, korijenje biljke može na kraju izrasti u i okolo spužva. Uvijek ih možete odrezati kako biste bili sigurni da su odgovarajuće veličine i oblika za vašu teglu - napomenuo je.

Koristite spužvu koja nije tretirana deterdžentom ili antibakterijskim spojevima. Ako želite izvesti ovaj trik sa spužvicom, pazite da ne nanesete dodatnu štetu svojoj biljci tokom vađenja iz tegle. Trebate nježno izvaditi biljku iz lonca okrećući je na stranu. Nježno je držite za stabljike ili lišće i lupkajte po dnu posude dok biljka ne isklizne. Zatim, kako bi se ublažili učinci truhleži korijena, Pangborn preporučuje obrezivanje promijenjenog dijela biljke ili truhlog korijenja.

- Očistite makaze dok radite svaki rez alkoholom kako biste spriječili širenje truhleži. Također možete odrezati do jedne trećine lišća, tako da biljka može “posvetiti više energije popravljanju svog korijena", savjetovao je. Bacite postojeću zemlju, očistite posudu i presadite biljku sa svježom zemljom. Također trebate se pobrinuti da vaša tegla ima rupe za drenažu.

- Biljkama u teglama najbolje je kad im je tlo zaliveno do kraja, a ja preporučujem da to radite polaganim zalijevanjem, dopuštajući da se upije u tlo dok slobodno ne iscuri iz drenažnog otvora. Višak vode koji se skupi u tanjiriću treba ukloniti. To će spriječiti da vaša biljka sjedi u vodi, što može dovesti do truhljenja korijena - rekao je Pangborn.

Drenažne rupe

Kao što je spomenuto, čak i spužva može zadržati dio tekućine, a tegle s drenažnim rupama mogu pomoći kod previše zalijevanja. Zbog toga Pangborn kaže da je važno znati da se više radi o učestalosti zalijevanja nego o količini vode. Ona napominje da različite biljke imaju različite preferencije u učestalosti zalijevanja, piše Večernji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.