OPREZ

Lijepe, a otrovne: Biljke koje mogu biti kobne za vaše zdravlje

Iako veoma privlačne, određene biljke, kao i njihovi cvjetovi, mogu vam zadati glavobolju, izazvati mučninu pa čak i utjecati na stvaranje grčeva

E. Ag.

28.2.2023

Iako veoma privlačne, određene biljke (kao i njihovi cvjetovi) mogu vam zadati glavobolju, izazvati mučninu pa čak i utjecati na stvaranje grčeva, ali i opasnijih stanja (mogu izazvati čak i komu koja može imati fatalne posljedice). Ukoliko imate neke od sljedećih, a imate djecu i/ili kućne ljubimce, budite posebno oprezni.

Glicinija

Glicinija formira romantične cvjetne vodopade koji rastu iz drveta nalik vinovoj lozi. Iako izgleda prekrasno, cijela biljka je otrovna, mada neki tvrde da cvijeće ipak nije. Međutim, bolje spriječiti nego liječiti – gutanje bilo kojeg dijela ove biljke može izazvati mučninu, povraćanje i proljev koji mogu zahtijevati liječenje poput intravenozne hidratacije i korištenje pilula protiv mučnine.

Glicinija. Printscreen

Pustikara (naprstak)

Pustikara ili naprstak biljka je magičnog izgleda, a može narasti do jednog metra. Ima opuštene ljubičaste, bijele ili ružičaste cvjetove koji mogu biti istačkani iznutra. Ukoliko dođe do gutanja bilo kojeg dijela ove biljke, javljaju se simptomi poput ubrzanog rada srca, mučnine, povraćanja, grčeva, proljeva i bola u ustima.

Pustikara. Printscreen

Hortenzija

Ovaj cvjetni grm prilično je popularan ukras mnogih dvorišta i vrtova, a boje cvjetova mogu varirati od zelenkasto-bijelih, preko blijedo ljubičastih, do ružičastih. Međutim, isti ti predivni cvjetovi mogu uzrokovati bol u stomaku, ukoliko se progutaju. Osim toga, svrab, povraćanje, slabost i znojenje dodatni su simptomi. U najtežim slučajevima može doći do kome.

Hortenzija. Printscreen

Đurđevak

Ova lijepa biljka u potpunosti je otrovna, od bijelih cvjetova u obliku zvončića pa sve do vode u kojoj se mogu naći. Manje količine vjerovatno neće škoditi mnogo, ali ako dođe do gutanja većih količina, najčešće se javljaju sljedeći simptomi: mučnina, povraćanje, bol u ustima, bol u stomaku, proljev i grčevi. Pored toga, đurđevak može izazvati i usporen ili nepravilan rad srca.

Đurđevak. Printscreen

Anturijum (Plamenac, Flamingov cvijet)

Listovi i peteljke ove biljke sa kožastim listovima u obliku srca, kao i “šiljak” koji izlazi iz sredine crvenog ili ružičastog cvijeta otrovni su. Mogu uzrokovati nastanak bolnog peckanja u ustima usljed čega dolazi do oticanja i stvaranja plikova. Može utjecati i na boju glasa (postajete promukli) te možete imati problema sa gutanjem.

Anturijum. Printscreen

Hrizantema

Postoji između 100 i 200 vrsta hrizantema, a one obično rastu nisko pri zemlji, mada mogu formirati i grmlje. Ona nije toliko opasna po ljude mada dodirivanje njenih cvjetova može utjecati na nastanak svraba i blagog otoka, ali kod većine ljudi riječ je o alergijskoj reakciji.

Hrizantema. Printscreen

Oleander

Svaki dio oleandera je otrovan, za razliku od drugih vrsta biljaka kojima su otrovni samo određeni dijelovi. Čak i slučajno udisanje dima, kada oleander gori, može biti problem. Simptomi obično uključuju promjene u otkucajima srca (lupanje srca ili usporen rad).

Oleander. Printscreen

Fikus

Sve vrste fikusa (ima ih preko 850) u svojim listovima i stabljikama imaju mliječni sok koji je otrovan. Najgore što se može desiti nakon izlaganja ovom soku jeste da ćete dobiti svrab i blagi otok, a doktor će vam najvjerovatnije dati lijek protiv alergija ili upale.

Fikus. Printscreen

Rododendron

Rododendron i žbunje azeleja (sorta rododendrona), sa cvjetovima u obliku zvona, izgledaju zaista fantastično u dvorištu tokom proljeća, ali lišće im je otrovno (kao i med koji se može napraviti od nektara njihovog cvijeća). Ukoliko se progutaju, prvo dolazi do osjećaja peckanja u ustima, a nakon toga i do povećanog lučenja pljuvačke, povraćanja, proljeva i osjećaja peckanja na koži. Glavobolja, slabost u mišićima i zamućen vid mogu pratiti pomenute simptome. Puls se može usporiti pa čak možete pasti i u komu koja može imati fatalne posljedice.

Rododendron. Printscreen

Narcis

Ovi razdragani bijeli i žuti vjesnici proljeća zapravo su blago otrovni (ukoliko se njihove lukovice jedu u većim količinama). Tada može doći do mučnine, povraćanja, grčeva i proljeva. Ovakvi slučajevi najčešće se liječe intravenoznom hidratacijom (ukoliko su simptomi veoma ozbiljni ili ukoliko je pacijent dijete).

Narcis. Printscreen

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.