DILEME RODITELJA

Da li je zajedničko spavanje s djecom zdravo: Evo šta to čini njihovom psihičkom stanju

Ona djeca koja su noću sama, često plaču i pod velikim su stresom

Zajedničko spavanje je bolje za opće stanje djeteta. Pampers

Dž. R.

25.4.2024

U zadnje vrijeme, spavanje sa djecom je sve popularnije, dok se u prošlosti često zagovaralo protiv toga. Međutim, rađena su mnoga istraživanja koja su pokazala kako spavanje s roditeljima donosi djeci manje stresa i da je bolje za psihičko kao i fizičko stanje djeteta.

Podložniji bolestima

Neki roditelji se i danas protive zajedničkom spavanju jer misle kako će zajedničko spavanje utjecati na razmaženost djeteta, kao i na njegovu samostalnost. No to nema nikakve veze s tim. Djeca koja spavaju s roditeljima imaju manje zdravstvenih problema, više samopouzdanja, samostalnija su i imaju bolje rezultate u školi.

Ona djeca koja su noću sama, često plaču i pod velikim su stresom. Takva djeca su podložnija bolestima od kojih se sporije oporavljaju.

Za sigurnost male bebe najbolje je da njen krevetić bude prislonjen uz krevet roditelja, te da spavaju zajedno, ali da je prostor gdje je beba ipak malo izoliran. Na taj način roditelji mogu neometano spavati, a bebine potrebe će biti zadovoljene uz maksimalnu sigurnost.

Prepustite se prirodi

Krevet gdje beba spava mora biti dovoljno velik i imati dovoljno prostora za njen ugodan san, ali treba biti i zagrađen sa svih strana kako bi bebu osigurali od eventualnih padova koji nikako nisu poželjni.

Roditelji se ne bi trebali bojati spavati sa svojim djetetom, nego bi se trebali prepustiti prirodi, koja je i kod svih životinjskih vrsta takva, a to je da majka spava sa svojom bebom.

Ukoliko dijete spava sa roditeljima, nikako ne smije spavati u sredini, kako ne bi došlo do gušenja ili gnječenja.

One roditelje koje muči pitanje kada će njihovo dijete preći u svoj krevet i da li će ikada, naravno da hoće. Koja odrasla osoba spava sa svojim roditeljima?

Dijete će samo odlučiti preći u svoj krevet, kada se osjeti dovoljno ispunjeno i samostalno da može poduzeti taj veliki korak u svom životu.

Uživajte u zajedničkom spavanju jer će kao i sve drugo u životu brzo proći, a ti trenuci će vam onda itekako faliti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.