BEBE I MAME

Stručnjaci dokazali da su sline dobre za imunološki sistem vašeg djeteta

Avaz.ba

3.2.2018

Gadi li vam se i sama pomisao da bi vaše dijete ili bilo ko u vašoj blizini zarudario po nosu i onda brže bolje svoje "blago" strpao u usta - možda da probate zatamiti taj osjećaj gađenja? Jer kažu stručnjaci - djeca koja se znaju nahraniti njima zapravo nesvjesno čine jednu jako dobro stvar za svoje zdravlje. Odnosno za zdravlje svoje usne šupljine, za zaštitu zubnog mesa i samih zubi te u konačnici - za cjelokupan imunološki sistem organizma. Ako vam se tema gadi, do kraja članka vjerovatno će vam se gaditi još i više - no svakako pročitajte što su na tu temu objavili stručnjaci.

Naime, studija koju je predvodila profesorica biologije Katarina Rebek (Katharina Ribbeck), kaže da se u slinama krije obilje dobrih bakterija koje jako dobro štite usnu šupljinu, odnosno, zube, pa jedna doza koju prožvaču doslovno ostavi zaštitni sloj koji štiti zube, a bakterije koje se pomiješaju sa slinom ujedno prodiru u zubno meso čineći ga zdravijim i otpornijim na upale. 

I ne samo to - jednom kada se progutaju na sličan način djeluju i na zaštitu imuniteta organizma, jer djeluju bolje čak i od antibiotika, spomenula je ova profesorica, te se stoga sada ozbiljno razmišlja da se naprave takozvane umjetne sline koje će sastavom odgovarati pravima te bi se kao takve mogle pronaći i na farmaceutskom tržištu.

No, dok svijet ne dobije jedan takav prirodni antibiotik slobodno zažmirite na jedno oko ako uhvatite svoje dijete, ili nekog drugog, da potajno (ili ne) strpa takvu grudicu zdravlja u svoja usta.

Jer, gadilo se to vama ili ne - očito su dobre za zdravlje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.