LIFESTYLE

Slomljeno srce nas pogađa kao srčani udar

Avaz.ba

19.11.2017

Slomljeno srce je realna stvar i može boljeti kao srčani napad, kazale su studije.

Naučnici Univerziteta u Aberdinu dokazali su da slomljeno srce može izazvati štetu srcu, koja može da bude tolika, da graniči sa srčanim udarom.

U Velikoj Britaniji hiljade odraslih pate od sindroma slomljenog srca koji je nazvan “Takotsubo”, a stres od lošeg raskida ostavlja trag na srcu i to je dokazano.  Naučnici su dokazali da srce može biti iznenađeno i oslabljeno kad neki životni događaj pogodi osobu. Doktori su ranije ustanovili da je napad privremen i da ne ostavlja dugotrajne posljedice, a tim sa Univerziteta u Aberdinu ima novu teoriju. 

U studiji, nekoliko pacijenata patilo je od slomljenog srca, a naučnici su otkrili da to stanje slabi srce isto kao i srčani udar.

Preko dvije godine pacijenti su ispitivani preko ultrazvuka i skrenera, najdužem istraživanju do sada ustanovljeno je da su posljedice ostale. Također, sugerirano je da možda hiljade ljudi pate od iste bolesti ali da ne znaju to. 

Postalo je očigledno da je ‘takotsubo’ učestaliji nego što smo mi mislili. Ovo je najduže ispitivanje i posmatranje dugotrajnog efekta takotsuba, a ono pokazuje da ostavlja tragove na onom ko pati od tog sindroma. Ovi pacijenti nisu mogli dugo vježbati i brzo su se zamarali. Naše istrraživanje je pokazalo da se ovaj sindrom mora tretirati sa istom hitnošću kao i drugi srčani problemi, a pacijenti moraju ići na liječenje - kazao je jedan od naučnika. 

Studija je također pokazala da pacijenti moraju imati isti tretman liječenja kao i oni koji su pretrpjeli srčani napad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.